Eltűnnek az orosz mintájú órák a metróból

Vágólapra másolva!
Új időszámítás kezdődik a fővárosi metróban: mostantól a hármas metró vonalán a kijelzők nem azt mutatják, hogy mikor ment el a legutolsó szerelvény, hanem azt, hogy mikor érkezik a következő. A rendszer tesztelése szerdán kezdődött.
Vágólapra másolva!

A metróban található kijelzők eredetileg azért készültek "orosz mintára", hogy a metróvezetőket tájékoztassák a szerelvények követési idejéről. Ezért mutatták azt, hogy mikor hagyta el a megállót az utolsó vonat.

A peronok elején továbbra is így fognak működni a kijelzők, az utasok számára az új, félpercenként léptetett kijelzők azt mutatják, mennyit kell még várniuk a következő szerelvény érkezésére. Az [origo] kérdésére Gy. Németh Erzsébet, az MSZP fővárosi frakcióvezetője - aki még tavaly áprilisban kezdeményezte az órák átalakítását - elmondta, hogy az új rendszer megvalósítása és a kijelzők felújítása 42 millió forintba került, a kivitelezőt közbeszerzésen választották ki.

"A rendszer pontos beállítása és szabályozása várhatóan egy hónapig tart" - tájékoztatta az [origo]-t Dr. Szabó Tamás, a metró üzemigazgatója, aki szerint a rendszer alkalmas a további fejlesztésre, és akár másodperc pontossá is tehető. Az átalakítást most a nyári óra-átállításhoz időzítették, a rendszert 2007-ben vezetik be a kettes metróvonalon is.

Gergely Zsófia