Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

E-mailek kerültek elő a gyulai adatbázisról

Vágólapra másolva!
E-mailek bizonyítják, hogy a Fidesznek köze volt a 8 ezer nevet tartalmazó gyulai adatbázishoz - állítja Tóth Sándor, a városi MSZP-szervezet alelnöke, aki az [origo]-nak azt mondta, a leveleket azért most hozták nyilvánosságra, mert a stratégia része napirenden tartani az ügyet, amelyben az Országos Választási Bizottság is feljelentést tett. Az ügyben érintett fideszes politikusok tagadják, hogy közük lenne bármilyen illegális adatbázishoz.
Vágólapra másolva!

Tóth Sándor, az MSZP gyulai alelnöke szerint e-mailek bizonyítják, hogy a Fidesz számára készült az a pártszimpátiákat is tartalmazó illegális adatbázis, amelyet a gyulai polgármesteri hivatal egyik alkalmazottjának a számítógépén találtak. Tóth az [origo]-nak elmondta: F. László, a gyulai kistérségi társulás egyik dolgozója, akinek gépén az adatbázist megtalálták, többek között Mokán Istvánnal, a Békés megye 2. választókerületének Fideszes kampányfőnökével levelezett az adatbázis összeállításáról.

Az [origo]-hoz faxon eljuttatott levelekben - amelyekről a szocialisták állítják, hogy eredetiek - konkrétan nem említik meg a Fideszt. A lista összeállításával kapcsolatban azonban több, a Fideszhez köthető név is szerepel. Többek között Turóczy András, Elek fideszes alpolgármestere, valamint Gulyás István, a Fidesz Békés megyei választmányának tagja. A levelek szerint összesen 9 település (Elek, Gyula, Kétegyháza, Lökösháza, Méhkerék, Mezőgyán, Sarkad, Sarkadkeresztúr, Újszalonta) választópolgárainak adatait tartalmazza a lista. Az 5600 lelket számláló Elek kapcsán például a következőt tartalmazza a levél: "A jó hír az, hogy az eleki anyagot Turóczy Bandi személyesen elhozta, és sikerült megfelelő formátumba alakítani, tehát Elek rendben."

Az állítólagos e-mailek szerint F. László feladata az volt, hogy rendezze sorba a 8 ezer választópolgár adatait tartalmazó adatbázist. A levelekben a gyulai polgármesteri hivatal munkatársa azt sérelmezi, hogy elektronikus formában nem kapta meg az adatbázist, valamint hogy azokon kevés a telefonszám. "Nagy segítség lett volna, ha a törléseknél odaírták volna annak okát: legalább úgy, hogy ELLENSÉG ... Nem szabad elfelejteni, hogy most már saját magunknak dolgozunk. Igaz, ha kell a központnak is meg tudunk felelni, mert olyan adatbázist alakítottam ki, amelyik egyszerre felel meg mindkét feltételnek" - írja levelében F. László.

A gyulai alpolgármester szerint kizárt, hogy a Fidesz csak Békés megyei választókról állított volna össze listát, valószínűleg országos adatbázis is létezik. Tóth az [origo]-nak elismerte, hogy a levelek már múlt héten a birtokukban voltak. Arra a kérdésre, hogy miért nem hozták korábban nyilvánosságra, a politikus elárulta: a stratégia része, hogy minél tovább napirenden tartsák az ügyet.

"Semmit nem küldtem a Lacinak" - mondta az [origo]-nak Mokán István, a Fidesz helyi kampányfőnöke, aki tagadja, hogy tőle származna az adatbázis, vagy akár annak egy része. A Fidesz helyi parlamenti képviselőjének munkatársa azt viszont elismerte, hogy ismeri F. Lászlót, mivel sarkadi városi menedzserként munkakapcsolatban állt vele. Mokán szerint valószínűleg szocialista provokációról van szó, mivel F. László munkaviszonya február 28-án megszűnt, az adatbázist pedig 14 nappal később találták meg. Ezalatt pedig bárki hozzáférhetett az elbocsátott férfi számítógépéhez - közölte Mokán.

Szocialista manipulációt sejt a háttérben Tóth Imre, a Fidesz helyi parlamenti képviselője, Sarkad polgármestere is. Tóth szerint ezt támasztja alá, hogy az MSZP azt követően állt elő a gyulai adatbázis ügyével, hogy kiderült: az MSZP egyik szolnoki aktivistája az ajánlószelvények lemásolásával illegálisan gyűjtött adatokat. Tóth Imre elismerte, hogy kapott levelet az elbocsátott kistérségi dolgozótól, hozzátette: képviselőként egyébként is sok száz levelet kap, az F. Lászlótól érkezőkre azonban, állítása szerint nem válaszolt. A Fidesz kizárólag a törvényeknek megfelelően állított össze adatbázist, így csak azoknak az adatait kezelik, akik például a nemzeti petíció visszaküldése során hozzájárultak ehhez - tette hozzá Tóth Imre.

A szocialista Tóth Sándor múlt héten fordult az Országos Választási Bizottsághoz (OVB), miután F. Lászlónak, a kistérségi hivatal egyik munkatársának gépén olyan adatbázist találtak, amely több mint 8 ezer választópolgár adatait tartalmazta. Az adatbázisban a személyes adatokon túl (név, lakóhely, gyerekszám) az is fel volt tüntetve, hogy ki számít a választókerületben szimpatizánsnak (SZ), valamint ellenségnek (E). Az adatbázist úgy találták meg, hogy F. Lászlót elbocsátották, mivel munkahelyéről állítólag kiküldött információkat a gyulai szocialista polgármesterről a sarkadi fideszes polgármesternek.

Az OVB csütörtöki ülésén az adtabázissal kapcsolatos panaszt elutasította, arra hivatkozva, hogy nem lehet megállapítani a jogsértést, mivel nem lehet tudni, hogy az adatbázist fel is használták-e. A testület szerint azonban fennáll a jogosulatlan adatkezelés gyanúja, ezért úgy határoztak, hogy büntetőfeljelentést tesznek, valamint az adatvédelmi ombudsman állásfoglalását kérik.

Szabó András

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről