Csavargó kutyák ölik a Buda-környéki őzeket

Vágólapra másolva!
Évente 20-25 őzt pusztítanak el az elcsavargott kutyák a budai erdőkben. Az erdészek tehetetlenek a kertből kiszökött vagy póráz nélkül sétáltatott, elcsavargott ebekkel szemben. A vadak között azonban a kutyák - és gazdáik is - veszélyben vannak, az elcsavargott kedvencek csúnya fertőzéseket hurcolhatnak haza - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

A statisztikák szerint évente 20-25 őzzel végeznek a Budai erdőkben a közeli családi házakból kiszökő kutyák. A becslések szerint ugyanakkor az így elpusztuló őzek száma a valóságban kétszer ekkora is lehet, mivel sok kutyák által megölt állat tetemét nem találják meg. A kár mértéke több milliósra rúghat. Egy-egy állat - húsárban - százezres nagyságrendet érhet, de ha vadásznák ezeket az állatokat egy-egy szebb őzbak kilövése akár félmillióba is kerülne - írja a Népszabadság.

Az erdészek ugyanakkor tehetetlenek a vad szagától és zajától ősi ösztönök által hajtott házi kedvencekkel szemben. Mivel nincs hatósági jogkörük, nem bírságolhatják meg az erdőkben - szabálytalanul - póráz nélkül kutyájukat sétáltatókat, ugyanakkor a kóbor állatokat sem lőhetik le, mert az Alkotmánybíróság szerint csak arra a kutyára lőhetnek, amelyik éppen vadat hajt. Ráadásul a lelőtt kutyák miatt a közhangulat is ellenül fordul.

Az őzekre különösen a következő hetekben leselkedik veszély, mivel kezdődik a kutyák párzási időszaka és ilyenkor százszámra indulnak kalandot keresni az ebek. A kutyák is veszélyben vannak ugyanakkor - figyelmeztetnek az erdészek - mivel az erdőben számos durva fertőzést összeszedhetnek a vadaktól, például a róka-galandférget, amely az emberben is megél - derül ki a Népszabadság írásából.