Vágólapra másolva!
Seregély István egri érsek egy pénteken megjelent interjúban közölte, nem igaz, hogy az előző rendszerben ügynök lett volna. Ungváry Krisztián történész az Élet és Irodalomban korábban több katolikus egyházi vezetőről - köztük Seregélyről - írta azt, hogy kapcsolatban álltak az előző rendszer állambiztonsági hatóságaival.
Vágólapra másolva!

Seregély István egri érsek a Szabad Föld pénteki számában megjelent interjúban cáfolta Ungváry Krisztián történész azon kijelentését, hogy az elmúlt rendszerben beszervezett ügynök lett volna. "Sokszor próbálkoztak, ám egyszer sem jártak eredménnyel" - fogalmazott a katolikus főpap.

Seregély arra a kérdésre, hogy hogyan tudta elkerülni a beszervezést, úgy válaszolt: "Jó idegrendszerrel, erős hittel és feddhetetlenséggel. Egész életemben nem tettem mást, mint ami a papi hivatásomból következett, ezért nem is tudtak megzsarolni semmivel."

Az Élet és Irodalom március 3-ai számában Ungváry Krisztián történész több katolikus főpapról, köztük Seregély Istvánról azt írta, hogy a Kádár-rendszerben kapcsolatban állt a titkosszolgálattal. Ungváry szerint az egyházi vezetők ma is védik egykori tartótisztjeiket, és nem hajlandók beszámolni azokról az eszközökről, amelyeket egykori elnyomóik alkalmaztak velük szemben. A lapban akkor nyilvánosságra került Seregély István tartótisztjeként Ács Péter alezredes neve.

A történész, szintén a Szabad Föld pénteki számának nyilatkozva, azt mondja: "Seregély István beszervezéséről okirat áll rendelkezésre. Ha ez hamis, akkor a rajta szereplő belügyi tisztek az okirat-hamisítás bűncselekményét követték el". A történész úgy véli, ha a főpap "komolyan veszi azt, amit mond, feljelentést kellene tennie az érintett belügyesek ellen. Mindaddig, amíg erre az eljárásra nem kerül sor, nincs semmilyen alapunk arra, hogy kétségbe vonjuk az okiratok hitelességét, mivel azok egyértelműen azt bizonyítják, hogy a rajtuk szereplő személy hálózati funkcióval bírt."

Közben jelenleg is folyik a Fővárosi Bíróságon az a per, amelyet az [origo] annak érdekében indított, hogy megtudja: közszereplőnek minősülnek-e az egyházi vezetők. Tavaly ősszel katolikus, evangélikus és zsidó egyházi vezetők jelentették ki, hogy nem tartják magukat közszereplőnek. Így akadályozták meg, hogy az [origo] megismerje a rájuk vonatkozó levéltári adatokat, amelyekből kiderülhet: együttműködtek-e a pártállami rendszer titkosszolgálataival.

[origo]/MTI