Kirúgták a Putyin-látogatásnál hibázó hivatalnokot

Vágólapra másolva!
Egy nem létező engedélyre hivatkozva kapott a külügyi alkalmazottaktól akkreditációt az a férfi, aki így Vlagyimir Putyin orosz elnök közelébe jutott magyarországi látogatásakor. A Külügyminisztérium közleménye szerint a férfi nem jelentett közvetlen veszélyt az orosz államfőre, de az engedélyt kiadó munkatársat ennek ellenére elbocsátották.
Vágólapra másolva!

Befejeződött a vizsgálat a Vlagyimir Putyin orosz elnök látogatása idején jogosulatlanul kiadott igazolvány ügyében - közölte a Külügyminisztérium csütörtökön. Mint kiderült, a látogatás helyszínére illetéktelenül bejutott személy a korábbi lapértesülésekkel ellentétben nem orosz üzletember, hanem egy magyar férfi volt. A férfi a tárca protokollfőosztályán úgy jutott az engedélyhez, hogy egy nem létező miniszterelnöki hivatalbeli engedélyre hivatkozott. Állítását nem ellenőrizte egyik külügyminisztériumi munkatárs sem, és kiadták számára az igazolványt.

Az így kapott engedéllyel a férfi egyszerűen bejutott Putyin orosz elnök látogatásának színhelyére, a magyar biztonságiak végül a Parlament épületében tartóztatták fel, és onnan vezették el. "Nem jutott és nem is juthatott volna közelebb az orosz elnökhöz, mint például a sajtótájékoztatóra várakozó újságírók. Emellett a Parlament épületébe való belépéskor átesett a szokásos mágneskapus ellenőrzésen - azaz nem jelentett közvetlen veszélyt az orosz államfőre" - áll a tárca közleményében.

A lezárult vizsgálat eredményeként a jövőben újraszabályozzák a magas szintű látogatások alkalmával használt engedélyek és igazolványok kiadásának rendjét, de addig is szigorúbb ideiglenes szabályozást vezettek be. A belépőt kiadó egyik külügyminisztériumi dolgozó munkaviszonyát megszüntették, a másik munkatárs megrovásban részesült. A történtek miatt a Külügyminisztériumba való belépés rendjét is megszigorítják, mivel a férfi egyszerűen be tudott kéredzkedni az épületbe azzal, hogy az igazolványát a büfében felejtette. A szabályoktól eltérően kísérő nélkül járkált az épületben, így jutott el az engedélyért a protokollfőosztályra is.