Orbán: nincs szocialista párt Magyarországon

Vágólapra másolva!
Jelenleg nincs szocialista párt Magyarországon, a kormánykoalíciót két liberális párt alkotja - jelentette ki a Fidesz elnöke a Vasárnapi Újság című rádióműsorban. Orbán szerint oktalanul vádolják a Fideszt populizmussal, a demokrácia ugyanis nemcsak értelmiségi vitákból áll, abban helye van az emberek mindennapi gondjainak is.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor szerint ma nincs szocialista párt Magyarországon, a kormánykoalíciót két liberális párt alkotja. A Fidesz elnöke erről a Vasárnapi Újság című rádióműsorban beszélt.

"Két liberális pártot látok, egy nagyobbat, meg egy kisebbet, ők ketten alkotják ma a kormányt. Nevezhetjük egy luxusbaloldali liberális kormánynak, de ennek az igazi baloldalhoz igazából semmi köze nincsen" - mondta Orbán Viktor, aki szerint baj, hogy "nincs szocialista pártunk".

Orbán megjegyezte: a mostani, milliárdosokból álló kormány tevékenységéhez, döntéseihez a baloldali érzelmű embereknek csak ideológiai alapon lehet köze. A mindennapi élet kérdéseire adott válasz szempontjából a baloldal politikai vezérkara és a baloldali választók, mintha két külön világban élnének - tette hozzá a Fidesz elnöke.

Orbán Viktor szerint a nemzet két nagy célja a lélekszámban és az anyagiakban való gyarapodás, melyek nem kerülhetnek egymással ellentétbe. "Most olyan kormányzati szerkezetet szeretnénk kialakítani, amely ezt a két szempontot egyenrangúként kezeli" - utalt Orbán a miniszterelnök-helyettesi poszt létrehozására vonatkozó javaslatra.

Arra a felvetésre, hogy a Fideszt populizmussal vádolják, a párt elnöke azt mondta: számot kell vetnünk azzal a ténnyel, hogy Magyarországon tömegdemokrácia van. A magyar demokrácia nem értelmiségi vitákból áll. Az értéktisztázó viták nélkül nincs magyar demokrácia, de a többi embernek is helye van benne, az értelmiségi típusú, értékalkotó vita azonban csak százalékát foglalja el a közéletnek.

Hozzátette, "a többi másról szól, emberek mindennapi gondjairól, érdekérvényesítéséről, segítségről, lehetőségről. Ezt Magyarországon még populizmusnak gondolják, de Hegyeshalomtól nyugatra már nincs így. Ott ez a demokrácia".