Merkel nem jön, de Orbán elmegy hozzá

Vágólapra másolva!
Négy évvel ezelőtt még befolyásos külföldi konzervatív politikusok érkeztek Magyarországra, hogy támogassák a Fidesz kampányát, ezúttal azonban ez valószínűleg elmarad. Angela Merkel német kancellár ugyan kiáll a magyar ellenzék vezető ereje mellett, de nem ő utazik ide, hanem Orbán Viktor látogatja meg Berlinben. A szocialistáknak egy nagy nevet - Tony Blairt - már sikerült idecsábítaniuk, és jól időzítették Putyin orosz elnök látogatását is.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt években leginkább az MSZP és a Fidesz hívott meg befolyásos külföldi politikusokat kampányába. Ez ügyben a szocialisták jobban állnak idén: Tony Blair brit miniszterelnök kifejezetten kampányolni jött februárban, de Vlagyimir Putyin orosz elnök magyarországi látogatását is jól időzítették. A nagyágyúk mellett az európai szocialista vezetők budapesti találkozóján az MSZP felvonultatta Josep Borellt, az Európai Parlament elnökét és Martin Schulzot, az EP szocialista frakciójának vezetőjét.

Gerhard Schröder volt német kancellárral igen jó kapcsolatot ápoltak a szocialisták, de a politikus kampányidőszakban nem jött el Magyarországra. Az MSZP Európai Parlamenti választási kampány-nyitóján Louis Ayala, a Szocialista Internacionálé főtitkára vett részt, négy éve pedig a magyar politikusok utaztak külföldre: Kovács László 2002 februárjában Brüsszelben tárgyalt az MSZP külpolitikájáról Günter Verheugennel, az EU Bizottság bővítésért felelős tagjával, Javier Solanával az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével, Klaus Hanischsel, az Európai Szocialisták Pártja frakcióvezető helyettesével, és Lord Robertson NATO- főtitkárral.

Fotó: EPA
Merkel Berlinben fogadja Orbánt

A Fidesz is impozáns névsort tudott felmutatni 2002-ben: José-Maria Aznar spanyol miniszterelnök és Silvio Berlusconi olasz kormányfő is kiállt Orbán Viktor mellett a kampányban, de Edmund Stoiber bajor miniszterelnök és Helmut Kohl, volt német kancellár is korteskedett a Fidesz mellett. A szélsőséges Jörg Haiderrel koalícióra lépő, és ezért sokáig elszigetelt Wolfgang Schüssel osztrák kancellár pedig a választást megelőzően jött el Kőszegre, egy konferenciára.

Idén azonban elmarad a sztárparádé. Angela Merkel német kancellár nem jön Magyarországra, de Berlinben találkozik Orbán Viktorral, és szintén időhiányra hivatkozva, lemondta részvételét az európai jobboldal kiemelkedő politikusának számító Nicolas Sarkozy francia belügyminiszter is. Aznar elvesztette a választásokat, Berlusconi a magyar választásokkal éppen egy időben zajló olasz választásra koncentrál, Stoiber pedig az utóbbi években Angela Merkel miatt kissé háttérbe szorult.

A szabad demokraták, 2002-höz hasonlóan A Liberálisok Európáért című, március végi rendezvényükre várják Calin Popescu Tariceanu román miniszterelnököt, Graham Watsont, az EP liberális frakciójának vezetőjét és Hans-Dietrich Genschert, a német szabad demokraták tiszteletbeli elnökét is.

Az MDF hétvégi kampány-nyitójára nem jöttek neves politikusok, de levélben köszöntötte a résztvevőket Margaret Thatcher, volt brit miniszterelnök és Angela Merkel, Hans-Gert Pöttering, az Európai Néppárt frakcióvezetője.

Nagy Szilvia