Vágólapra másolva!
Egészségesek a háziszárnyasok Nagybaracska és Csátalja térségében, ahol a héten valószínűleg a madárinfluenza H5N1-es vírustörzsével fertőzött hattyútetemeket találtak. Erről Gyurcsány Ferenc miniszterelnök számolt be Nagybaracskán, aki egy helyi tenyésztőnél ebédelt kacsasültet vasárnap.
Vágólapra másolva!

A teljes baromfiállományt külön-külön megvizsgálták Nagybaracskán és Csátalján, és egyetlen esetben sem találtak olyan megbetegedést, amelynek köze lehetne a madárinfluenzához - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, miután meglátogatott vasárnap egy a madárinfluenza miatt kialakított védőzónán belüli kacsatelepet Nagybaracskán. "A két érintett településen valamennyi háziszárnyas megvizsgálása megtörtént, köszönet érte az állatorvosoknak. A hír az, hogy a háziszárnyasok egészségesek" - közölte Gyurcsány Ferenc, aki zártkörű megbeszélést folytatott a térség polgármestereivel is.

Nagybaracska és Csátalja, ahol február elején madárinfluenza miatt elhullott madarak tetemeire akadtak "nincs karantén alatt", csupán állategészségügyi zárlat van a településeken - mondta a miniszterelnök. A két település között talált megbetegedett, majd elhullott hattyúval közvetlen érintkezésbe került személyek egészségügyi vizsgálata is megtörtént, nincs jele annak, hogy bármelyikük is megfertőződött volna a madárinfluenzától - tette hozzá.

Kacsasült ebédre

Gyurcsány Ferenc, aki a kacsatelep gazdájának meghívására helyi kacsasültet ebédelt, köszönetet mondott az állategészségügyi zárlat alatt lévő települések lakosainak, akik betartják a szükséges intézkedéseket. Szólt arról is, hogy a térségben egyetlen olyan baromfi vágóüzem működik, amelyik élelmiszerboltokba szállít, de miután minden szárnyast egészségesnek találtak az állatorvosi vizsgálatok, az üzem engedélyt kapott az értékesítésre. A két állategészségügyi zárlat alatt lévő településről, Nagybaracskáról és Csátaljáról külön engedéllyel vihetik a bajai piacra az árutojást a termelők, tenyésztojást viszont nem szabad a településekről kivinni.

Az állategészségügyi zárlat a két település 3 kilométeres körzetére terjed ki. Ami azt jelenti, hogy onnan nem szabad baromfit, húst, tollat, almot és tojást kiszállítani, avagy e termékekből a körzetbe szállítani. A rendőrök, polgárőrök minden település előtt a járműveket átvizsgálják.

Forrás: MTI
Gyurcsány Ferenc és Gráf József - evés előtt

Kártérítést ígér a miniszter

A miniszterelnök kíséretében utazó Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter az MTI-nek elmondta: ahol a fertőzés veszélye miatt baromfik levágását rendelik el, vagy más hasonló intézkedésre kerül sor, a tulajdonosok kárát megtéríti az állam. Így a meglátogatott kacsatelep tulajdonosa is joggal számíthat kártérítésre.

Aladics István gazda szerint jelenleg 3000 tojó és 600 gácsér van állományában. A korábban szabadon tartott háziszárnyasokat most szigorúan zárva tartják, az emiatti stressz valószínűleg kihat a tojástermelésre. A kacsafarm tenyésztojásait meg kell semmisíteni. Aladics István szerint a kár egyelőre megbecsülhetetlen, de reméli: a később majd igazolható kárát az állam megtéríti.

A miniszter szerint azok is valószínűleg kártérítést kapnak, akik elhullott bütykös hattyút vittek haza, és akiknél megelőző jelleggel 23 házi baromfit kellett levágni. "A két személynek ugyan tudnia kellett volna, hogy beteg madarat nem vihetnek haza, mégis "megpróbálok a jogszabályokban utána nézni", hogy valami módon őket is kártéríteni tudjuk - mondta.

Balogh László, a Bács-Kiskun megyei védelmi bizottság elnöke szerint vasárnapig összesen 53 vadmadár és 2 háziszárnyas tetemet találtak az érintett területen. A háziszárnyasok egyértelműen más ok miatt pusztultak el, a vadmadarak tetemét minden esetben a megyei vizsgálat után felküldték az Országos Állategészségügyi Intézetbe. Eddig három esetében merült fel az a gyanú, hogy madárinfluenza okozta elhullást. Az ezekből származó mintákat egy londoni laboratóriumban vizsgálják. Süth Miklós országos főállatorvos az MTI kérdésére közölte: a londoni vizsgálathoz legalább egy hét szükséges, előre láthatóan a jövő hét közepéig megérkezik az eredmény.