Bombával fenyegetőzni nem jó játék

Vágólapra másolva!
Évente több ezerszer vonulnak ki feleslegesen a szakemberek a bombariadókhoz - írja a Népszabadság. Vasárnap este a budapesti Keleti pályaudvarra kellett kivonulniuk hiába a hatóságoknak, szombaton pedig valóságos "láncriasztás" zajlott: nyolc fővárosi piacot ürítettek ki bombariadó miatt. Ha a fenyegetőzőt elfogják, akár három év börtönbüntetést is kaphat. Mégis szinte minden napra jut hamis riasztás.
Vágólapra másolva!

Nyolc piacot ürítettek ki szombaton (a Tétényi útit, a Fehérvári útit, a Flórián térit, a Kórház utcait, a Vámház körútit, a Bosnyák térit, a Rákóczi térit és az Ecseri útit), mert egy ismeretlen férfi azzal fenyegetőzött a telefonon, hogy a Csarnok és Piac Igazgatóság (Csapi) által működtetett piacokon bombát helyeztek el. Kora délutánig tartott, mire a tűzszerészek átvizsgálták a kiürített piacokat, bombát vagy más gyanús tárgyat sehol nem találtak.

Ilyen esetben a rendőrség közveszéllyel fenyegetés megalapozott gyanúja miatt rendel el nyomozást ismeretlen tettes ellen. Ha elfogják a fenyegetőt, akkor a bíróság akár három évig terjedő szabadságvesztést is kiszabhat rá, rendőrség pedig kiszámlázza a riasztás akár milliós nagyságú költségeit is. A legtöbb hamis riasztás a fővárosban van, vidéken jóval kevesebb, az is főként a megyeszékhelyeken. Leggyakrabban iskolások szórakoznak a segélykérő vonalakkal, de előfordul, hogy egymással haragban lévők riasztják a mentősöket vagy a tűzoltókat az ellenség házához. Az elkövetők ellen ritkán indul eljárás, mert többnyire nem a saját telefonjukat használják.

Évente több ezerszer vonulnak ki feleslegesen a rendőrök, a tűzszerészek, a mentők és a tűzoltók. A bombariadó szinte mindennaposnak számít az országban. A rendőrség nem tehet mást, minden bejelentést komolyan kell vennie, bár sokszor előre tudják, hogy valaki szórakozik. A kedvelt célpontok általában a bevásárlóközpontok és más olyan helyek, ahol sokan vannak és nagy felfordulással jár a kiürítés.

A közelmúltban a fővárosban egyetlen éjszaka alatt a mentők vonultak ki hiába a segélyhívó telefonszámra érkezett bejelentés miatt, miszerint egy már megindult szülés miatt sürgős segítségre van szüksége egy asszonynak. A szirénázó mentőautó négyszer vonult ki a megadott helyszínre, ahol nem talált senkit. De mint Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője elmondta, egyetlen hívás esetén sem tehetik meg, hogy nem vesszik komolyan a bejelentőt, hiszen nem vállalható annak a kockázata, hogy ellátatlanul maradjon valaki.

A tűzoltók tavaly közel hétezer-ötszáz esetben vonultak ki téves riasztás vagy vaklárma miatt - tudta meg a Népszabadság Dobson Tibortól, a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivőjétől. A téves riasztások többsége tévedésen alapul, a bejelentő általában félreért egy szituációt, például füstöt vél látni. De emellett tavaly több mint ezerhétszáz esetben kifejezetten rosszindulatú bejelentés futott be hozzájuk.