Ötször több a gond a külföldi élelmiszerrel

Vágólapra másolva!
Közel 180 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból az egy hónapos ellenőrző akció során az élelmiszerbiztonsági hatóságok. A főállatorvos szerint a külföldi élelmiszerekkel átlagosan ötször több probléma volt, mint a hazai termékekkel. A legtöbb lejárt szavatosságú élelmiszert a M.E.G.A. Trade cégcsoport törökbálinti telephelyén találták a hatóságok.
Vágólapra másolva!

A hazai élelmiszerek jóval biztonságosabbak, mint a külföldről érkezettek - összegezte pénteken az elmúlt hónapban végzett élelmiszerbiztonsági ellenőrzések eredményeit a főállatorvos. Süth Milós elmondta: az ellenőrzések során átlagosan ötször több probléma volt külföldi termékekkel, mint a hazai élelmiszerekkel.

November 20. és december 28. között az élelmiszerbiztonsági hatóságok (az Állategészségügyi- és Élelmiszer-ellenőrző Állomások, a Növény és Talajvédelmi Szolgálatok, valamint az Országos Borminősítő Intézet) összesen 5630 kereskedelmi egységben végeztek ellenőrzéseket. Ennek során 180 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból, és közel 68 millió forint bírságot szabtak ki a forgalmazókra.

Süth Miklós elmondta: Pest megyében december elején a M.E.G.A. Trade cégcsoport törökbálinti telephelyén találták a legtöbb lejárt szavatosságú élelmiszert. A hatóságok itt közel 580 tonna élelmiszert vizsgálták át, ebből 29 tonna esetén merült fel az átcímkézés gyanúja. A főállatorvos szerint ennek a 29 tonnának jelenleg is folyik a megsemmisítése, amelynek a költségeit várhatóan a forgalmazó állja majd.

A fővárosban az elmúlt hetekben pedig két illegális raktárt lepleztek le: egy XI. kerületi raktárban 15 tonna baromfihúst, egy XXII kerületiben pedig 7,5 tonna élelmiszert, többek között tejet foglaltak le. A főállatorvos szerint az elkobzott termékeket azért kellett megsemmisíteni, mivel azokat illegálisan tárolták. Így semmi garancia nem volt arra, hogy biztonságosak lennének ezek a termékek.

Veszprém megyében dióbelet, Borsodban pisztáciát, Hevesben szaloncukrot, Fejérben pedig mákos süteményeket foglaltak le nagyobb tételben. Süth Miklós arra a kérdésre nem tudott válaszolni, hogy mely élelmiszerek a leginkább biztonságosak, és melyek azok, amelyek általában lejárt szavatossággal kerülnek a polcokra. A főállatorvos szerint minden élelmiszer esetén merülhetnek fel problémák.