Megérte a bicikliseknek Kókához vonulni

Vágólapra másolva!
A közlekedési miniszter szerint megvalósul az a tavaszi ígéret, hogy az útpénzek három százalékát kerékpáros infrastruktúrára, azaz bicikliutakra költik. A kerékpáros szervezetek azonban másként számolnak, szerintük az útalap három százaléka nem egy-, hanem három és fél milliárd forint, de a kisebb összegnek is örülnek.
Vágólapra másolva!

Részben megvalósul az SZDSZ tavaszi, a kerékpárosoknak tett ígérete, mert létrejön ugyan az önálló kerékpárút-alap, de abba csak valamivel kevesebb mint egymilliárd forintot ad a 2007-es költségvetés. Az eredeti javaslat ezt sem tartalmazta, az alap létrehozásáért országgyűlési képviselők nyújtottak be módosító indítványokat a költségvetési törvényhez. A módosítást az után nyújtották be, hogy december elején kerékpáros-szervezetek demonstrációt tartottak a gazdasági minisztérium előtt.

Katona Kálmán MDF-es képviselő szó szerint értelmezte a liberálisok és Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter tavaszi kampányígéretét, és a a teljes útpénztár (122 milliárd forint) három százalékát, 3,6 milliárd forintot javasolta a bicikliút-alapba 2007-re. Ezzel szemben Gusztos Péter SZDSZ-es képviselő csak az út- és hídépítésre szánt 30 milliárdot vette alapul, ennek három százaléka 900 millió forint.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Gusztos Péter indítványát támogatja - mondta az [origo] érdeklődésére Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter. Gusztos javaslatához a tervek szerint csatlakozik a másik négy parlamenti párt egy-egy képviselője is, így ötpárti konszenzussal születhet döntés.

Kóka János kérdésünkre azt mondta, ő szívesen adna akár ötmilliárdot is a bicikliseknek, de a költségvetés jelenleg nem enged többet. Gusztos a parlamentben kedden arról beszélt, hogy az alapelv megvalósulása a fontos, vagyis hogy ezentúl minden évben lesz külön bicikliútalap.

Korábban, december 2-i demonstrációjukon a kerékpáros szervezetek kifogásolták, hogy a tavaszi kampányígéretekkel ellentétben a költségvetés tervezetében nem különült el az útpénztár három százaléka a biciklisek céljaira. A képviselőik most is úgy látják, a kormány kevesebbet ad a megígértnél.

László János, a biciklisek országos lobbiszervezete, a Magyar Kerékpárosklub elnöke szerint ez az összeg csak a harmada annak, mint amit a politikusok tavasszal megígértek, bár így is örül, mert szerinte az egymilliárdos alap is "több, mint a semmi".

Kovács Áron