Koalíciós patthelyzet a fővárosban

Vágólapra másolva!
Patthelyzet alakult ki a fővárosi MSZP és SZDSZ között Demszky Gábor keddi vétója után. Egyik fél sem engedett a szerdai tárgyaláson. A szocialisták ragaszkodnak ahhoz, hogy Gy. Németh Erzsébet legyen az egyik főpolgármester-helyettes, Demszky viszont továbbra sem akarja őt ezen a poszton látni.
Vágólapra másolva!

Sem az MSZP, sem az SZDSZ nem engedett álláspontjából a szerdai koalíciós egyeztetésen, így továbbra sem tudtak megállapodni Demszky Gábor helyetteseiről. Kedden ugyanis a főpolgármester bejelentette, megvétózza Gy. Németh Erzsébet jelölését a főpolgármester-helyettesi posztra, mert a kettejük közötti bizalmi viszony nem teszi lehetővé, hogy együtt dolgozzanak.

Steiner Pál, a fővárosi MSZP frakcióvezetője és Lakos Imre, az SZDSZ budapesti elnöke a szerdai tárgyalás után egyaránt úgy nyilatkozott az [origo]-nak, személyi kérdésekről nem volt szó az ülésen, neveket egyik fél sem említett. Steiner szerint ugyanis az MSZP nem lát okot arra, hogy visszavonja Gy. Németh Erzsébet jelölését. Lakos szerint pedig Demszky a tárgyaláson megerősítette, nem gondolta meg magát a kedden bejelentett vétó ügyében.

A fővárosi koalíciós pártok már október óta egyeztetnek, de még mindig nem válaszottak tisztségviselőket, továbbra sincsenek főpolgármester-helyettesek, tanácsnokok és a bizottságok sem alakultak meg. Csütörtökön azonban valószínűleg megválasztják a pénzügyi bizottságot, ebben ugyanis Lakos tájékoztatása szerint megállapodtak.

Demszky blogjában szerdán azt írta, Gy. Némethet nem, de bármelyik másik szocialista politikust elfogadja helyettesének, aki vállalja a felelősséget az általa irányított területért, és kész együttműködni a napi döntésekben. Inkább most legyen konfliktus, mint négy évig- írta Demszky.

Kedden Molnár Gyula, az MSZP budapesti elnöke meglepő és barátságtalan lépésként értékelte, hogy a jórészt az MSZP szavazói által, az MSZP és az SZDSZ közös főpolgármester-jelöltjeként megválasztott Demszky Gábor vétót emelt a szocialista Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettesi jelöltsége ellen. Molnár szerint az ultimátum miatt új alapokról kell újraindítani a koalíciós tárgyalásokat.