A Fidesz EP-képviselői kikosarazták Gyurcsányt

Vágólapra másolva!
Nem mennek el a Fidesz európai parlamenti képviselői arra az egyeztetésre, amelyet Gyurcsány Ferenc kezdeményezett a magyar EP-delegáció tagjaival, hogy a Magyarország számára fontos európai ügyekről tárgyaljanak. A Fidesz szerint a kormányfő csak az elszigeteltségből akar kitörni.
Vágólapra másolva!

"Kérjük, ebből hagyjon ki bennünket!" - írják a Fidesz európai parlamenti képviselői abban a közleményben, amelyben Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kezdeményezésére reagálnak. A kormányfő december 10-re hívta meg a 24 magyar EP-képviselőt, hogy "nemzeti sorskérdésekben" konzultáljon velük.

A képviselők "látványpolitikai akciónak" minősítették Gyurcsány kezdeményezését, és tiltakozásuknak adtak hangot, mert szerintük "a polgári szabadságjogok többszöri durva megsértése" és "a rendőrség és az igazságszolgáltatás pártpolitikai befolyásolása" mögött is Gyurcsány Ferenc áll.

Szájer József, a Fidesz EP-képviselője, az Európai Néppárt frakcióvezető-helyettese az [origo]-nak azt mondta, Gyurcsány Ferenc elszigetelődött, hiszen a magyar társadalom többsége számára nem elfogadható. A kormányfő Szájer szerint ebből az elszigeteltségből próbál kitörni az egyeztetések sorozatával, ám azokon - már csak az időkorlát miatt is - nem lehet érdemi eredményeket elérni, azok csak a médiának szólnak. "Mi nem akarunk asszisztálni ehhez" - mondta Szájer.

Szájer szerint egyébként a különböző pártállású képviselők, illetve az EP-delegációk és a brüsszeli magyar képviselet közt eddig is volt együttműködés, ezen csak rontana Gyurcsány beavatkozása.

"A kormányfő váratlannak és előzmények nélkülinek tartja a meghívását elutasító fideszes EP-képviselők döntését" - reagált a bejelentésre Danks Emese kormányszóvivő. Danks emlékeztetett arra, külföldön több helyen működik hasonló fórum. "Ott ezt - a Fidesszel ellentétben - nem tartják látszatpolitikának" - mondta a kormányszóvivő, jelezve, hogy Gyurcsány Ferenc kitart kezdeményezései mellett, és bízik abban, az együttműködést politikai okból elutasítók meggondolják magukat.

Egyeztetési nagyüzem

A miniszterelnök három kérdésben javasolt konzultációt december 10-re: a magyar EP-képviselők és a kormány közötti együttműködés intézményes feltételeinek fejlesztése, az Európai Parlament tervezett jövő évi munkaprogramjának magyar vonatkozásairól és az Európai Unió bővítési politikájáról, különös tekintettel a nyugat-balkáni országokra.

A balatonőszödi beszéd kiszivárgása óta az ellenzék legnagyobb pártja (és szövetségese, a KDNP) nem áll szóba az általuk beteges hazudozónak és erkölcsi nullának tartott Gyurcsánnyal. Az ellenzéki képviselők a kormányfő felszólalásai alatt kivonulnak a parlamentből.

Gyurcsány Ferenc az elmúlt hetekben több egyeztetést is kezdeményezett: az önkormányzatok vezetőivel, a hátrányos helyzetű kistérségekkel, a fejlesztési pólusoknak nevezett nagyvárosok vezetőivel és az európai parlamenti képviselőkkel. A hivatalos kommunikáció szerint a kormányfő a nemzeti sorskérdések, mindenek előtt a 2007-től megnyíló uniós fejlesztések ügyében konzultálna, de az egyeztetések sorozata nyilván hozzásegítheti ahhoz is, hogy kitörjön a politikai elszigeteltségből, illetve a konfliktusok helyett az együttműködésre helyezze a hangsúlyt.

A fideszes nagyvárosi polgármesterek és megyei közgyűlési elnökök november 22-én találkoztak a kormányfővel. Erről az eseményről a jobboldali városvezetők csalódottan nyilatkoztak, de az önkormányzati szövetségek folytatják az egyeztetéseket. Hétfőn megállapodtak Lamperth Mónika önkormányzati miniszterrel, hogy milyen formában működjön a jövőben az egyeztető fórum, de kedden már nem jutottak egyezségre a jövő évi költségvetésről.