Börtönbe kerülhetnek az elsősök kínzói

Vágólapra másolva!
Letöltendő szabadságvesztést is kaphatnak azok a szegedi diákok, akik az idén nyáron megalázó beavatási szertartásra kényszerítették elsős társaikat. Volt, akit arra kényszerítettek a felsőbb éves diákok, hogy síelést imitáljon a piszoárba állva,  másnak romlott ételekkel teli kukát borítottak a fejére. A kollégisták ügyében várhatóan a jövő év elején zárul le a nyomozás, a rendőrség zsarolással és személyi szabadság megsértésével gyanúsítja őket.
Vágólapra másolva!

Zsarolás és személyi szabadság megsértése miatt nyomoz a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztálya azoknak a szegedi kollégistáknak az ügyében, akik kegyetlen beavatási procedúrának vetették alá az elsős tanulókat. Volt, akit arra kényszerítettek a felsőbb éves diákok, hogy síelést imitáljon a piszoárba állva, másnak romlott ételekkel teli kukát borítottak a fejére. Az idén nyáron nyilvánosságra került eset miatt fegyelmi eljárást indított az igazgató az elsősök megalázásában részt vevő gimanizsták ellen, és végül többeket kizártak a kollégiumból.

A rendőrség azóta több mint harminc személyt hallgatott ki tanúként az ügyben, és több mint tíz diákot gyanúsítanak bűncselekménnyel - tudta meg az [origo] Toronykőy Márta rendőr főhadnagytól, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferensétől. Toronykői szerint a nyomozás várhatóan a jövő év elején zárul le, a rendőrség addig nem ad információt arról, mi volt az az "időközben felmerült körülmény", ami miatt a zsarolás bűntette is szóba került.

Az ügy fejleményeiről beszámolt a helyi napilap is, a Délmagyarország úgy tudja: azért gyanúsítják az öregdiákokat zsarolással is, mert a folyosón felsorakoztatták és beszámozták az elsősöket, és mindegyiküktől beszedtek száz-száz forintot, ami egyben belépődíj volt a beavatásra.

A büntető törvénykönyv szerint személyi szabadság megsértéséért akár ötévnyi szabadságvesztés is kiszabható, ha a tizennyolcadik évét be nem töltött személy volt sértett, a zsarolásért pedig egytől öt évig terjedő büntetés szabható ki.