Újpesten télen is kitennék a nem fizetőket

Vágólapra másolva!
Megtámadja az Alkotmánybíróságnál a téli kilakoltatási moratóriumot Derce Tamás újpesti polgármester, akinek bántja az igazságérzetét, hogy az önkormányzat tulajdonában lévő lakásokkal nem teheti azt a kerület vezetése, amit akar. Az ombudsman szerint az élethez való jog sokkal erősebb a tulajdonjognál, ezért az [origo] megkeresése után Lenkovics Barnabás levelet ír Dercének.
Vágólapra másolva!

"Az én igazságérzetem tiltakozik ez ellen" - közölte Derce Tamás a bírósági végrehajtásról szóló törvény azon rendelkezésére utalva, amely alapján december 1. és április 1. között nem lehet az utcára tenni azokat, akiknek a kilakoltatását egyébként a bíróság jogerősen már elrendelte. Újpest polgármestere - amint az ideje engedi - azonnal megtámadja az Alkotmánybíróságnál a kilakoltatási moratóriumot.

Az önkormányzat tulajdonjogával indokolja lépését Derce, mint mondja, alapvető elvárásuk az, hogy szabadon rendelkezzenek azokkal a lakásokkal, amelyeknek bérlői már évek óta nem fizetnek lakbért vagy fűtésszámlát. "Minden esetet egyedileg kell megvizsgálni, és vannak olyan rászorultak, akiket az adósságuk ellenére sem rakunk az utcára, de vannak olyan esetek is, amikor már azt mondom: no ne szórakozz, húzzál most már el" - közölte a polgármester.

Derce konkrét példát is mondott az újpesti önkormányzat gyakorlatából a közelmúltból, amikor egy már tíz éve következetesen nem fizető személyt raktak utcára a bérlakásból. Újpesten egyébként 6-700 kerületi tulajdonban lévő lakásban laknak olyanok, akik adósságot halmoztak fel az önkormányzattal szemben. Mint a polgármester elmondta, csak a fűtésszámlákból eredő tartozásuk százmilliós.

Lenkovics megkeresi Dercét

"Az élethez, az egészséghez és a családi élethez való jog erősebb a tulajdonjognál" - közölte megkeresésünkre Lenkovics Barnabás, aki elismerte, hogy a téli kilakoltatási moratórium esetében két alkotmányos alapjog ütközik egymással. A megoldás érdekében még Gönczöl Katalin, az állampolgári jogok előző biztosa és Kaltenbach Jenő kisebbségügyi ombudsman fordult Demszky Gáborhoz és a fővárosi kerületek vezetőihez, hogy a téli időszakban álljanak el az egyébként jogszerű kilakoltatásoktól.

Az ügy végére az Alkotmánybíróság tett pontot, amikor kimondta, hogy bár egyrészről nincs lakáshoz, de még lakhatáshoz fűződő jog sem, ugyanakkor az átmeneti szálláshoz, így az élethez, egészséghez és gyermekesek esetén a családi élethez való jog viszont létezik. 2001-től ennek az állásfoglalásnak megfelelően épült be a bírósági végrehajtásról szóló törvénybe az időkorlátozás, és ez jelent meg a nem fizetőket kilakoltató önkormányzatok gyakorlatában is.

Lenkovics Barnabás - miután közöltük vele a polgármester véleményét - kijelentette: munkatársaival összeállíttatja a téma joganyagát, amit levélben elküld Újpest polgármesterének.