Kizárják az SS-egyenruhában pózoló fideszest

Vágólapra másolva!
A Fidesz elnöksége közölte, azonnal intézkedik az SS-egyenruhában fotózkodott Gyenge Zsolt fideszes önkormányzati képviselő kizárásáról. A politikus a Blikk birtokába került felvételen látható a világháborús egyenruhában.
Vágólapra másolva!

"A Fidesz elnöksége a szükséges intézkedéseket megtette az egyik országos bulvárlapban SS-egyenruhában látható Fidesz-tag azonnali kizárása érdekében. Egy demokratikus párt tagja - még ha viccelődésnek gondolta is - ilyen dologgal nem viccelhet" - közölte Szijjártó Péter, a párt szóvivője.

Pénteken a Blikkben jelent meg egy olyan fotó, amelyeken Gyenge Zsolt VI. kerületi fideszes önkormányzati képviselő látható SS-egyenruhában. Gyenge a lapnak elismerte, hogy ő látható a képen. Mint mondta, nem viccből vette fel a ruhát, hanem azért, mert vonzódik a második világháborús relikviákhoz. Mivel nem tud minden ereklyét megvenni, ezért előfordul, hogy csak lefotóztatja magát a korabeli öltözékekben - magyarázta a politikus.

Hozzátette azt is, nem lát semmi kivetnivalót abban, hogy SS-ruhát viselt, mert nem ment ki benne az utcára. Kiderült az is, hogy egy barátjáé az öltözék, amiben tavaly fotózkodott. Ismerősével azonban időközben összeveszett.

Kupper András, a Fidesz budapesti elnöke azt mondta az MTI-nek, hogy a fényképek valóban sérthetik számos ember érzékenységét. Elmondta: nem tartja szerencsésnek, hogy Gyenge Zsolt közszereplőként egy ilyen ruhában fényképeztetni magát, még akkor sem, ha a kép nem a nyilvánosság számára készült.

"Az, hogy a képviselő náci ruhába bújt, nem jelent sem ideológiai, sem érzelmi azonosulást az SS-hez vagy a II. világháborúhoz köthető eszmékkel" - közölte Kupper. Utalt arra is, hogy az SS-egyenruha sok más tárgy mellett egy második világháborús gyűjtemény része. A Fidesz fővárosi vezetője ugyanakkor elmondta: pártja etikai bizottsága elé terjeszti az ügyet.

A Blikk által megkérdezett Gusztos Péter SZDSZ-es képviselő szerint viszont nincs helye a politikában olyan embernek, aki akár viccből, akár komolyan elfogadhatónak tartja azt, hogy SS-egyenruhát vegyen fel. Nyakó István, az MSZP szóvivője pedig úgy vélekedett: Gyenge az egyenruhában akár Auschwitzban is képzelhette magát.

Emlékezetes, Zuschlag János szocialista parlamenti képviselőnek két éve azért kellett lemondania mandátumáról, mert a Terror Háza előtt a holokauszt áldozatain viccelődött.

Szerettük volna megkérdezni Gyengét az ügyről, de pénteken már nem vette fel a mobilját.

[origo]/MTI