Vágólapra másolva!
Együttműködést ajánlott fel, de egyúttal kritikai megjegyzéseket is tett az Egészségügyi Minisztérium illetékese felé több, különböző fogyatékossággal élőket tömörítő szervezet vezetője egy pénteki egyeztetésen. A minisztérium államtitkára a kritikák többsége elől kitért, majd egyéb elfoglaltságára hivatkozva távozott. Ezzel felbosszantotta a fórum résztvevőit, akik szerettek volna további kérdéseket feltenni neki.
Vágólapra másolva!

"Tiszta ideg vagyok, meg se hallgatott minket" - mondta egy kerekes székes asszony a pénteki egyeztetés után, ahová eredetileg Molnár Lajos egészségügyi minisztert hívták meg a fogyatékossággal élőket képviselő civil szervezetek vezetői. A megbeszélésen a minisztériumot Horváth Ágnes államtitkár képviselte, aki meghallgatta a szervezetek vezetőinek beszédeit, majd - egyéb elfoglaltságaira hivatkozva - távozott az óbudai művelődési ház előadójából. Ezt követően nem sokkal az egész rendezvény véget is ért, mert az ott megjelentek nem látták értelmét, hogy az illetékes jelenléte nélkül, egymásnak panaszkodjanak.

Az egyeztetés összehívását az indokolta, hogy december elsejével életbe lép a gyógyászati segédeszközök forgalmazására vonatkozó miniszteri rendelet, melyről több civil szervezet is úgy véli, hogy lehetetlenné teszi a fogyatékossággal élők ellátását. "Több mint tízmilliárd forinttal csökkenne a gyógyászati segédeszközre fordítható költségvetési keret, és emiatt valamennyi fogyatékkal élőnek jelentős többletkiadásokra számítani" - mondta a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) elnöke. Hegedűs Lajos szerint a fogyatékkal élő emberek eddig is periférián éltek, ezután még rosszabb helyzetbe sodródnak. Elmondta, hogy már korábban felhívták a minisztérium figyelmét, hogy szerintük másképp is lehetne pénzt megtakarítani, nem kizárólag azon a módon, ahogy ezt a minisztérium tervezi, de felvetéseiket nem hallgatták meg.

A fórumon elhangzott, hogy a civil szervezetek tudomása szerint a jövőben a korábbinál olcsóbb kerekes székek szerepelnek a támogatott segédeszközök listáján. "Az olcsóbb szék hamarabb tönkre fog menni, a szervízelés ideje alatt meg nem tudok kimozdulni majd a lakásból" - mondta az [origo]-nak egy kerekes székes asszony, aki érdeklődőként jött el az egyeztetésre.

Egy digitális hallókészülékért 92 ezer forintot kell fizetniük december elsejétől a hallássérülteknek, míg mostanáig ugyanez a készülék 26 ezer forintba került - mondta Kósa Ádám, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének nevében. A készülékhez szükséges elemekhez pedig nem is jár támogatás - tette hozzá.

Horváth Ágnes államtitkár röviden reagált a civil szervezetek panaszaira, bár többnyire nem a konkrét felvetésekre válaszolt, hanem az új rendelet szükségességének okait és előnyeit ismertette. A minisztérium álláspontja szerint sok pazarlás és csalás volt tapasztalható a gyógyászati segédeszközök felírása terén, ezért van szükség az új rendeletre. Példaként több olyan eszközt is említett, amiből Nyugat-Európában olcsóbbat használnak, mint Magyarországon, és a külföldi tapasztalat azt mutatja, hogy az olcsóbb eszközök is beváltak.

Tiefenthaler Eszter