A Combinókról is daloltak az állampusztai raboknak

Vágólapra másolva!
Erőverseny és kártyabajnokság, gyerekpezsgő, Kossuth-díjasok, bűnmegelőzési célú vers, vacsorára pedig paraszttojás - mindez előfordul a börtönökben. Ritkán történik meg, hogy zenekarok és humoristák lépnek fel, hogy szórakoztassák a szigorú napirendbe belefásuló rabokat. Az állampusztai börtönben jártunk egy kisebbségi szervezet kulturális estjén, ahol a rabok táncba kezdtek.
Vágólapra másolva!

Délután háromkor érkezünk a kissé szürreális nevű Állampusztára, ahol a raboknak kulturális szórakoztató délutánt tart egy kisebbségi szervezet, az ÉKE (Magyarországi Nemzeti-Etnikai Kisebbségek Érdekvédelmi Egyesülete). A kapunál azonban csak nagy szerencsével jutunk tovább: az őr ugyanis nem kapta meg a parancsot, hogy beengedhet. Szerencsére éppen megérkezik a börtönparancsnok, így végül megadja az engedélyt, hogy belépjünk.

A külső rész teljesen nyitott, Állampuszta körül csak szántóföld van. Azt a részt ugyanakkor, ahol a rabok élnek, vastag fallal és szögesdróttal zárták jól körül. Az ebédlőből hangos zene hallatszik, a szürke ruhás, többnyire nagydarab foglyok láthatóan élvezik a műsort.

Összehozták az "A" és "B" körletet, ez ritka esemény, így - az egyik rab elmondása szerint - az átlagnál többen érzik úgy, hogy "produkálniuk kell magukat". Amikor például cigányzenét kezdenek játszani, többen táncra perdülnek. Egy kövér fogoly táncát óriási tapsvihar fogadja. A rabok között sokan értenek a zenéhez: korábban előfordult, hogy egy rossz cigányzenekart húsz perc után elzavartak - tudjuk meg egy elítélttől.

"Nem lehet csak úgy mocorogni"

Az újságírók is feltűnést keltenek. Az őrök többször figyelmeztetik az [origo] tudósítóját, hogy ne nagyon maradjon egyedül, az egyik nevelő pedig odasúgja: "örülnek, hogy végre láthatnak egy új csajt". Kérdésünkre, hogy kötelező-e részt venni az ilyen mulatságokon, az egyik börtönőr azt mondja: ez olyan, mint a munka, ha valaki egyszer jelentkezik, azután nem teheti meg, hogy nem jön el. Mástól is megtudjuk: általában itt "nem lehet csak úgy mocorogni, összevissza rohangálni".

Fotó: Hajdú D. András

Kényszerről azonban a jelek szerint nincs szó: Csorba József és zenekara dalait nagy taps kíséri. Ők előbb azt éneklik, "Combino, combino, sárga combino, nem nyílik ki a középső ajtó", majd pedig (Demjén Rózsi nyomán) azt, hogy "A konyak nem vár". A műsor fél órát még el is húzódik, utána ötös sorokban felsorakozva az ebédlő előtt, a körletükbe kísérik a rabokat.

"Tojtak ők a Kossuth-díjasokra"

A késlekedés miatt ugyan elmulasztottuk az ÉKE elnökének, Száva Vincének "bűnmegelőzési célú" versét, de a kéziratot odaadja. Az első versszak: "Ne számold a bent töltött napokat / Ami fáj, hagyd hátra azokat / Nem könnyű az élet a rácsokon innen / De a szebb jövőben most is kell hinned". Száva Vince büszke az este sikerére, és elmondja: visszatérnek még Állampusztára, emellett Szegedre és Márianosztrára is meghívták őket, hogy az ottani börtönökben is tartsanak ehhez hasonló műsort. Az egyesület leginkább a kultúra eszközével szeretné összehozni a kisebbségeket, a hátrányos helyzetűeket a szerencsésebb többséggel.

A szocialista politikusként is ismert Száva Vincének több közeli rokona is börtönbe került különböző bűncselekmények miatt több. Korábban arra a kérdésre, hogy ez a körülmény nem gátolhatja-e karrierjét, Száva Vince azt válaszolta: rokonsága több mint ezer emberből áll, mindenkiért nem vállalhat felelősséget. Az ÉKE egyébként három éve alakult meg. A szervezet börtönprogramjai mellett korábban tüntetést is szervezett, voltak fesztiváljaik, kulturális napjaik is. Az elnök elmondása szerint már 15 megyében csaknem 5000 tagjuk van, és saját pénzből tartják el magukat.

Fotó: Hajdú D. András

Az ÉKE kulturális tanácsadója Ihos József humorista lett, aki sokszor lépett már fel börtönökben. Évekkel ezelőtt történt, amikor egyszerre hat Kossuth-díjas művész jelent meg az egyik börtönben, de ott volt egy miniszoknyás versmondó kislány is. "Tojtak ők a Kossuth-díjasokra" - jegyzi meg a humorista, aki volt már női börtönben is. "A férfiak sokkal visszafogottabbak" - véli. A börtönfellépéseken mindig előkerül "Putyi úr, a rab" figurája is - ez mindig nagyon tetszik a foglyoknak.

"Sokaknak az erő a fő"

A műsor vége után az őrök megengedik, hogy interjút készítsünk az egyik rabbal, igaz, csak a kultúráról kérdezhetjük. Az ötvennégy éves férfi a börtön könyvtárosa; csaknem négy éve van itt, és januárban szabadul. Szerinte óriási szükség van ilyen programokra, amelyek ugyan nem egyedülállóak, de viszonylag ritkák a börtönben.

Fotó: Hajdú D. András

"Kell valamit csinálni, mert itt a kajáktól kezdve szinte minden forog vissza heti vagy maximum havi rendszerességgel" - mondja. A napirend is nagyon szigorú, ezt próbálják megtörni vetélkedőkkel, kártya- vagy sakkversennyel vagy a legnépszerűbb erőversennyel. "Sokaknak az a fő, az erő, ők nem ide gyúrnak" - mutat a halántékára. Ugyanakkor a rabok fele könyvtártag. Az előadóművészek meghívását többnyire a kultúrnevelők intézik, persze csak olyanok jöhetnek, akik nem kérnek pénzt, hiszen a börtön nem tud fizetni.

"Van, aki el tudja fogadni a rendszert, annak könnyebb, a többieknek vannak problémáik" - magyarázza a férfi, hozzátéve, hogy azért Állampuszta még mindig sok börtönnél szabadabb. Itt például este hétig nyitva vannak a szintek, vagyis szabad a zárkák között járkálni. Az egyik börtönőrtől azt is megtudjuk, milyen furfangosan játsszák ki néha a szabályokat a fogvatartottak: volt, akinek rokonok küldtek be pezsgőt úgy, hogy a címkét átragasztották gyerekpezsgőre.

A monotonitást az általunk megkérdezett rab szerint mindenképpen megtörte az ÉKE estje, szóval ennek "ma este visszhangja lesz" a rabok között - mondja, majd nekiáll segíteni a hangfalak elpakolásában.

Wirth Zsuzsanna

Fotó: Hajdú D. András