Vágólapra másolva!
A kormány mindenképpen korcsolyapályává akarja változtatni a Kossuth teret december 23-tól egy hónapon át, csakhogy annak műveleti területi minősítését épp a napokban hosszabbította meg a budapesti rendőrfőkapitány. A Miniszterelnöki Hivatal már pályáztatja a cégeket, igaz garanciát nem tudott adni nekik arra, hogy karácsonyig felszabadul a tér.
Vágólapra másolva!

"A kormánynak feltett szándéka, hogy idén is ingyenes jégpályát létesít" - közölték érdeklődésünkre a Kormányszóvivői Irodán. Mint hozzátették: ez már hagyomány, ráadásul tavaly több mint százezren voltak, ami jelzi, hogy van rá igény. A Miniszterelnöki Hivatal hétfőn jelentette meg a Közbeszerzési Értesítőben az "Ingyenes műjégpálya a Parlament előtt c. rendezvény megszervezése és lebonyolítása" tárgyú egyszerűsített közbeszerzési eljárás kiírását. A pályázatok leadási határideje december 4.

A Kossuth tér azonban jelenleg műveleti terület, a minősítés pénteken, 24-én járt volna le, azonban azt meghosszabbította Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitány. Hogy meddig marad a tüntetőktől, járókelőktől és mindenki mástól kordonokkal elzárva a terület, azt nem tudni. Kérdésünkre csupán annyit közöltek a BRFK-n, hogy "addig, ameddig az szükséges." Arra viszont nem kaptunk választ, hogy a MeH kezdeményezett-e valamiféle egyeztetést a tér felszabadítása érdekében.

A BRFK-nál a Kormányszóvivői Irodához irányítottak minket, ott viszont azt közölték, hogy a "Miniszterelnöki Hivatal jelenleg várja a BRFK hivatalos álláspontját a kérdésben". Vagyis miközben több cég pályázik a korcsolyapálya megépítésére és üzemeltetésére - hivatalosan -, senki nem tudja, hogy egyáltalán szabad lesz-e a Kossuth tér december második felétől.

A pályázókról nem kaptunk felvilágosítást. Annyit elárultak azonban a Kormányszóvivői Iroda munkatársai, hogy garanciát nem adtak arra senkinek, hogy a kordonok elkerülnek a térről, és, hogy oda nem térnek vissza karácsony előtt a kormányellenes tüntetők. Eközben a Magyar Nemzet szerdai számában az egyik pályázó cég vezetője azt állította: "őt úgy tájékoztatták, hogy december 1-jén feloldják a tilalmat". Kérdésünkre a MeH közölte, hogy tőlük származna ez az információ.

Lencsés Csaba