Hét fideszes kérdésből négy megbukott

Vágólapra másolva!
Az OVB három kérdést hitelesített a Fidesz hét népszavazási kezdeményezése közül. A testület a tandíjfizetésről, a vizitdíjról, a nyugdíjasok munkavállalásáról, valamint a kormány tagjainak felelősségéről megfogalmazott kérdéseket utasította el. A Fidesz bejelentette: az Alkotmánybírósághoz fordul.
Vágólapra másolva!

Három kérdést hitelesített az Országos Választási Bizottság (OVB) hétfői és keddi ülésén a Fidesz és a KDNP hét népszavazási kezdeményezése közül. Az OVB zöld utat adott a kórházprivatizációról, a gyógyszerek patikán kívül árusításáról, a termőföldvásárlásról szóló kérdéseknek. A testület elvette viszont a tandíjfizetésről, a vizitdíjról, a nyugdíjasok munkavállalásáról, és a kormány tagjainak a személyes felelősségéről megfogalmazott kérdéseket.

A nyugdíjasok munkavállalásáról, valamint a vizitdíjról szóló kérdést az OVB arra hivatkozva utasította el, hogy az a költségvetésbe ütközik. Az alkotmány értelmében pedig nem lehet népszavazást kiírni olyan kérdésben, amely érinti a költségvetést. A kormány tagjainak felelősségére vonatkozó kérdését pedig azért nem hitelesítette az OVB, mert úgy találta, hogy az eredményes népszavazás alkotmánymódosítást tenne szükségessé.

A Fidesz képviseletében Nyitrai Zsolt a testület kedd esti ülését követően azt közölte: a nem hitelesített kérdések ügyében az Alkotmánybírósághoz fordulnak. A két ellenzéki párt október 24-én nyújtotta be a reformokról szóló népszavazási kezdeményezését a testülethez. Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a párt október 23-i nagygyűlésén jelentette be, hogy a tandíj, az egészségügy, a nyugdíjak, a termőföld és a demokratikus garanciák kérdésében ügydöntő népszavazást kezdeményeznek.

A Fidesz ezt azzal indokolta, hogy a tavaszi országgyűlési választásokon az emberek nem szavazhattak a valóság ismeretében, ezért most meg kell adni nekik a lehetőséget, hogy szabadon döntsenek a jövőről, a reformokról. Ügydöntő népszavazást legalább 200 ezer választópolgár kezdeményezésére kell tartani. Ha a népszavazás az eredményes, akkor ez a döntés kötelező az Országgyűlésre.