A Siemens visszautasítja a zsarolás vádját

Vágólapra másolva!
Nem zsarolták a hajdani SATeLIT TV tulajdonosát - állítja a Siemens. Farkas Imre azért tett feljelentést a rendőrségen, mert szerinte a csatornának juttatott szponzori díj egy részét vissza kellett fizetnie a Siemens vezetőinek. A cég közleménye nem tér ki a laktanyafelújítási ügyre, amelyben egy Siemens-vezető is érintett.
Vágólapra másolva!

Napokig tartó hallgatás után reagált a Siemens magyarországi részlege a céget ért vádakra. Közleményükben azt tudatják, hogy nem zsarolták a hajdani SATeLIT televízió tulajdonosát, és nem kértek vissza pénzt a csatornának adott támogatásból. Ezen a héten több sajtóorgánumban is megjelent a hír, hogy a rendőrség a csatorna tulajdonosa, Farkas Imre feljelentése alapján, zsarolás gyanújával indított nyomozást.

Farkas Szilvia, a Siemens kommunikációs igazgatója közleményében azt írja, "ezek teljes mértékben alaptalan vádak". A cég azt is közölte, hogy korábban, 2005-ben egyszer már jogerősen pert nyert Farkas Imrével szemben. Akkor a Fővárosi Bíróság elutasította Farkas azon véleményét, mely szerint a Siemens Zrt. bármilyen formában hátrányt okozott volna a csatornának vagy hozzájárult volna annak gazdasági csődjéhez.

Jelenleg azonban egy büntetőeljárás zajlik. Farkas Imre, az egykori SATeLIT TV tulajdonosának feljelentése alapján, szeptember eleje óta nyomoz a rendőrség. A médiavállalkozást működtető, ma már felszámolás alatt álló TVegy Rt. első embere a Népszabadságnak azt mondta, zsarolás miatt tett feljelentést a csatornát valaha támogató cég ellen.

A SATeLIT TV és a Siemens Rt. illetékesei által 2000 decemberében aláírt együttműködési megállapodás évi mintegy másfél milliárd forint bevételhez juttatta az akkor induló televíziós vállalkozást. A támogatás feltétele azonban a feljelentő szerint az volt, hogy a médiacégnek a szponzori díj egy meghatározott hányadát vissza kellett fizetnie a Siemens vezetőinek. Ezt tagadja most a világcég.

A Siemens a múlt héten Németországban kirobbant vesztegetési ügyek kapcsán került itthon is a figyelem középpontjába. Kiderült például, hogy a cég neve szerepel egy másik büntetőügyben is. Ebben az eljárásban - amelyről a cég mostani közleménye nem tesz említést - a Siemens tucatnyi vidéki laktanya modernizálására nyert el megbízást. A gyanú szerint a pályázat kiírásában és előkészítésében közreműködő két honvédségi köztisztviselő bizalmas információkat adott át a Siemensnek, cserébe különböző juttatásokat, pénzt és műszaki cikkeket kapott.