Hétből három kérdést hitelesített az OVB

Vágólapra másolva!
Az Országos Választási Bizottság (OVB) a Fidesz és a KDNP hét népszavazási kezdeményezése közül hármat hitelesített hétfői, illetve kedd esti ülésén. Az OVB elutasította a tandíjfizetéssel, a vizitdíjfizetéssel, a nyugdíjasok munkavégzésével kapcsolatos és a kormány tagjainak a személyes felelősségéről megfogalmazott kérdések hitelesítését. Ugyanakkor hitelesítette a kórházprivatizációval, a gyógyszervásárlással és a termőföldvásárlással kapcsolatos népszavazási kérdést. Az OVB szerint az elutasított kérdések a büdzsét érintik, így az alkotmány értelmében ezeket nem lehet népszavazásra bocsátani. A Fidesz a nem hitelesített kérdések ügyében az Alkotmánybírósághoz fordul jogorvoslatért.
Vágólapra másolva!

Az Országos Választási Bizottság (OVB) a Fidesz és a KDNP hét népszavazási kezdeményezése közül hármat hitelesített hétfői, illetve kedd esti ülésén.

A testület a következő kérdéseknek adott "zöld utat": "Egyetért-e ön azzal, hogy az egészségügyi közszolgáltató intézmények, kórházak maradjanak állami, önkormányzati tulajdonban?", "Egyetért-e ön azzal, hogy a gyógyszereket továbbra is csak gyógyszertárban lehessen árusítani?", "Egyetért-e ön azzal, hogy a - 2005. június 15-i állapot szerint hatályos termőföldről szóló 1994. évi LV. törvény szerint - családi gazdálkodót első helyen illesse meg elővásárlási jog termőföld vagy tanya vásárlása esetén?".

Az OVB ugyanakkor elvetette a tandíjfizetésről, a vizitdíjról, a nyugdíjasok munkavállalásáról és a kormány tagjainak a személyes felelősségéről megfogalmazott kérdéseket.

A Fidesz képviseletében Nyitrai Zsolt a testület kedd esti ülését követően azt közölte: a nem hitelesített kérdések ügyében az Alkotmánybírósághoz fordulnak jogorvoslatért.

Az OVB február óta tíz tagból, illetve két póttagból áll. A testület öt, úgynevezett szakértői vagy "független" tagját a belügyminiszter javaslatára az Országgyűlés egyszerű többséggel választja meg. A testület tagjai az alakuló ülésen maguk közül választanak elnököt. Az OVB munkájában az említett szakértői tagok mellett, velük azonos jogállással azoknak a pártoknak a delegáltjai is részt vesznek, amelyek az országgyűlési választásokat követően a parlamentben frakciót alakítottak.

Az OVB szakértői tagjai: Fazekas Marianna egyetemi docens, Halmai Gábor egyetemi tanár, Molnár Miklós egyetemi tanár, Ivancsics Imre egyetemi docens és Szigeti Péter egyetemi tanár (a testület elnöke).

Az MSZP Szoboszlai Györgyöt, az SZDSZ Poczkodi Balázst, a Fidesz Bordás Vilmost, a KDNP Sándorfi Györgyöt, az MDF pedig Baleczky Tímeát delegálta a testületbe.