Nem adja fel Fidesz a tandíjas népszavazást

Vágólapra másolva!
Az Alkotmánybírósághoz fordul a Fidesz, mert "jogi nonszensznek" tartja, hogy az Országos Választási Bizottság nem engedélyezte a tandíjról szóló népszavazást. A Fidesz hét kérdésben szeretne népszavazást tartani, eddig csak kettőről döntöttek.
Vágólapra másolva!

Bármelyiket is utasítja el az Országos Választási Bizottság (OVB) a Fidesz hét népszavazásra javasolt kérdése közül, ezeket a döntéseket az Alkotmánybíróságon támadják meg - jelentette be Szijjártó Péter, a párt szóvivője. Szerinte "jogi nonszensz" az indoklás, amellyel az OVB elutasította a tandíjról szóló kérdésüket.

Az OVB hétfői ülésén tagadta meg a Fidesz és a KDNP által benyújtott, a tandíjfizetéssel kapcsolatos népszavazási kérdés hitelesítését. Ezt azzal indokolták, hogy a kérdés a kormányprogram lényeges részét érinti, így az alkotmány értelmében erről nem lehet népszavazást kiírni.

Szijjártó Péter szerint ez az érvelés azért sántít, mert ha azt vesszük alapul, hogy a kormány programja lényeges ügyekkel foglalkozik, és a kormányprogramban szereplő kérdésekben nem lehet népszavazást kiírni, ebből az következik, hogy csakis lényegtelen kérdésekben lehetne népszavazást tartani.

Az OVB-nek csütörtökig van ideje elbírálni a Fidesz hét népszavazási kérdését. Hétfői ülésükön két kérdésben döntöttek: a kórházakról szólót elfogadták, a tandíjról szólót pedig elutasították. A testület kedden ötkor elkezdett ülésén újabb kérdéseket bírál el.

A Fidesz és a KDNP október 24-én nyújtotta be a reformokról szóló népszavazási kezdeményezését az OVB-hez. Előzőleg Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a párt október 23-i nagygyűlésén jelentette be, hogy a tanügy, az egészségügy, a nyugdíjak, a termőföld és a demokratikus garanciák kérdésében ügydöntő népszavazást kezdeményeznek.