Az ellenőröket is átverték volna a boltosok

Vágólapra másolva!
Gyakran hiányzik vagy nem egyértelmű a csokoládék és tejtermékek lejárati ideje - derül ki a fogyasztóvédők vizsgálatából. A csokik ára sem mindig egyértelmű, bizonyos üzletekben néha kétféle ár is szerepel rajtuk. A vizsgálatot végző ellenőrök egy részét is átverték volna a boltokban próbavásárlásaik során.
Vágólapra másolva!

A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség átfogó ellenőrzést végzett: összesen 311 boltot ellenőriztek, közülük 250 üzletben találtak valamilyen szabálytalanságot. Az ellenőrök körülbelül hárommillió tejterméket és édességet ellenőriztek.

A legtöbb gond a minőségmegőrzési idő feltüntetésével volt. A tapasztalatok szerint 215 esetben részben vagy teljesen hiányoztak a magyar nyelvű tájékoztatók, 80 esetben fordult elő az összetevőkkel kapcsolatos pontatlanság, 157 esetben kettős árjelzés, az akciós ártól való eltérés, illetve az egységár feltüntetésének hiánya.

A vizsgálatban részt vevő minden harmadik felügyelőt átlagosan csaknem 200 forinttal próbáltak megkárosítani a próbavásárlások során.

A felügyelőségek 82 boltot büntettek meg összesen több mint hatmillió forintra - fogyasztóvédelmi bírság címén, emellett pedig 130 üzletben több mint huszonöt milliót szabtak ki minőségvédelmi bírságként.