Iskolai feladat lett Gergényi fellépése

Vágólapra másolva!
Gergényi Péter rendőrfőkapitányról íratott glosszát középiskolásokkal házi feladatként egy tanár Budapesten. Az egyik napilap információi szerint az oktató olyan szempontokat adott meg előre, amelyek sejtették, milyen véleményeket vár a diákoktól, de az [origo] beszélt olyan tanulóval is, aki szerint szó se volt arról, hogy a tanár rájuk erőltette volna a véleményét. Az oktatási ombudsman vizsgálatot indított az ügyben.
Vágólapra másolva!

Az oktatási jogok biztosa, Aáry-Tamás Lajos vizsgálatot indít amiatt, hogy a fővárosi Kempelen Farkas Gimnáziumban egy tanár Gergényi Péter budapesti rendőr-főkapitányról íratott házi dolgozatot tizedikes diákjaival. Az esetről először a Magyar Hírlap számolt be hétfői számában. A lap értesülései szerint a tanár lediktált bizonyos szempontokat a gyerekeknek, és ezek között olyanok is voltak, mint hogy "túl kemény volt a vasprefektus", a rendőrök "túl keményen léptek fel a tüntetőkkel szemben", illetve Gergényi viselkedése "idegességet és pökhendiséget sugárzott".

Az ombudsman az újság információi alapján döntött úgy, hogy vizsgálódik az ügyben. Aáry-Tamás Lajos az [origo]-nak elmondta: az önkormányzati fenntartású iskolákban az oktatás-nevelést többoldalú és tárgyilagos módon kell megszervezni, a diákokat nem érheti hátrány világnézeti meggyőződésük miatt. Az oktatási jogok biztosa szerint a megadott szempontok alkalmasak arra, hogy a többoldalú, tárgyilagos oktatás sérüljön.

"A gyerekek okkal tarthattak egyfajta hátránytól, ha a tanár nézetével ellentétes dolgokat írtak volna le, vagy kénytelen lettek volna megtagadni a meggyőződésüket" - fogalmazott az ombudsman. Aáry-Tamás Lajos ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a tanárnak nem kell megtagadnia vagy eltitkolnia a meggyőződését, csak nem szabad azt ráerőltetnie a diákjaira. A vizsgálat várhatóan két-három hétig fog tartani. Ha jogsértést állapít meg, az oktatási biztos ajánlást fogalmaz meg a helyzet orvoslására.

A kifogásolt házi feladattal nem minden diák szerint volt gond. "Szerintem senki sem gondolta úgy, hogy a tanár ránk erőltetné a véleményét" - mondta az [origo]-nak a gimnázium egyik tizedikes diákja, aki szintén abba az osztályba jár, ahol feladták a Gergényi Péterrel kapcsolatos feladatot. A tanuló szerint a tanár azt kérte, hogy a saját álláspontjukat írják le, és a sugalmazónak tartott, fent idézett mondatok valójában nem szempontok voltak, hanem állítások, amelyekről véleményt kellett alkotni. A diák hozzátette: ő maga például azt fejtette ki, hogy a rendőrök helyesen jártak el.

Az iskola vezetője elzárkózott a nyilvánosságtól. "Egyáltalán nem szeretnék nyilatkozni ebben a nem létező témában" - hárította el az [origo] kérdéseit Bánky Judit, a gimnázium igazgatója. Kerpen Gábor, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke az MTI-nek azt mondta: várják a biztos független vizsgálatának eredményét. Közölte: tiltja a közoktatási törvény, hogy a pedagógus minősítse egy diák világnézetéhez kapcsolódó reakcióit, és hogy a saját pártpolitikai véleményét erőltesse rá.

Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra: az iskola mindenkori feladata, hogy a tanulókat felkészítsék arra, hogy a kellő időben választópolgárrá válhassanak, ehhez pedig az is hozzátartozik, hogy informálják őket a napi aktualitásokról. "Az utóbbi időben a pedagógusok eléggé bizonytalanná váltak, mert a parlamenti választások kapcsán hol azt kifogásolták a munkájukban, hogy befolyásolják, hol pedig azt, hogy informálják a diákokat" - fejtette ki Kerpen Gábor.

MTI / [origo]