Dohányreklám-tilalom a nemzetközi eseményeken is

Vágólapra másolva!
Az Országgyűlés hétfőn nagy többséggel elfogadta azt a törvénymódosítást, amely megtiltja a dohányreklámokat azokon eseményeken, amelyeket nemcsak Magyarországon, hanem az unió más tagállamaiban is megrendeznek.
Vágólapra másolva!

Az Országgyűlés 349 igen, 4 nem szavazattal fogadta el a gazdasági reklámtevékenységről szóló 1997-es törvény módosítását. "Nem nyújtható szponzorálás dohányárura vonatkozóan olyan rendezvényhez illetve tevékenységhez, amely az Európai Gazdasági Térség több államát érinti, vagy azokban zajlik, vagy más módon határokon átnyúló hatással rendelkezik" - olvasható a jogszabály-módosításban.

A hatályos magyar szabályozás szerint az általános dohányreklám-tilalom nem vonatkozik a szakmai célú reklámra, az üzletekben való bemutatásra, valamint a nem Magyarországon nyomtatott, vagy idegen nyelvű újságokra.

A törvény 2005-ös módosítása felmentést adott a tilalom alól "nemzetgazdasági szempontból kiemelkedő jelentőségű" eseményeknek is. Az enyhítés miatt az Európai Bizottság azonban úgynevezett kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen. A hétfőn elfogadott törvénymódosítás általános indoklása szerint a mostani változtatás az uniós irányelvnek való "maradéktalan megfelelést szolgálja".

A jogszabály-változás hatályon kívül helyezi a 2005-ös módosítást.