Öt gyanúsítottja van a rakétalopásnak

Vágólapra másolva!
Már öt embert gyanúsítanak a bakonyi lőtéren hagyott páncéltörő rakéta ellopásával. Az eredetileg gyanúsított férfi vallomása alapján ugyanis újabb gyanúsítottakhoz jutott el a rendőrség. A bűncselekmény feltételezett elkövetői szabadlábon védekezhetnek.
Vágólapra másolva!

Már öt embert gyanúsítanak a bakonyi lőtéren hagyott páncéltörő rakéta ellopásával - közölte pénteken Dániel-Tóth Zoltán, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. A bűncselekménnyel kapcsolatban kedden este elsőként őrizetbe vett 41 éves várpalotai férfit kiengedték a fogdából. Beismerő vallomása és a nyomozás adatai alapján azonban csütörtökön újabb személyt gyanúsított meg a rendőrség a rakéta ellopásával. Pénteken pedig még három férfi került képbe. A gyanúsítottak kihallgatását megkezdték a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság vizsgálati osztályán.

Dániel-Tóth Zoltán közlése szerint mind az öt embernek tudomása volt a páncéltörő elviteléről, ám hogy ki, milyen mértékben részese a bűncselekménynek, az a további vizsgálat során derülhet ki. A szóvivő a bűnügy további részleteiről és a gyanúsítottakkal kapcsolatos adatokról egyelőre - a nyomozás érdekeire hivatkozva - nem nyilatkozott.

November 9-én egy szlovén lövészdandár tartott harcászati gyakorlatot a bakonyi lőtéren, és egy katona többszöri próbálkozásra sem tudott elindítani egy páncéltörő rakétát. A szlovén katona a besült páncéltörőt - a biztonsági előírásoknak megfelelően - a helyszínen hagyta és értesítette a zászlóalja tűzszerészeit. A szlovén tűzszerészek az előírásoknak megfelelően körbe kerítették és megjelölték a rakéta helyszínét, s még aznap értesítették a magyar kollégáikat. A magyar tűzszerészek november 13-ára, hétfőre tervezték a rakéta megsemmisítését, ám akkor azt már nem találták a helyszínen.

Egy 41 éves várpalotai férfit másnap este vett őrizetbe a rendőrség, aki alaposan gyanúsítható - beismerő vallomást is tett - a fegyver ellopásával. Péntek óta azonban továbbá négy személyt is gyanúsít a rendőrség a bűncselekményben való részvétellel.