Leül Gyurcsánnyal több fideszes polgármester

Vágólapra másolva!
A fejlesztési pénzek számukra minél kedvezőbb elosztása miatt hajlandók tárgyalni a kormányfővel a fideszes polgármesterek. Az általunk megkérdezett ellenzéki városvezetők nem törődnek azzal, hogy pártjuk parlamenti képviselői még csak meghallgatni sem hajlandóak Gyurcsány Ferencet, ők bizony elmennek a kormányfő által összehívott egyeztető fórumra. Akad azért, aki PR-eseménynek tartja a találkozót.
Vágólapra másolva!

"Én nem pártpolitikus vagyok, hanem városvezető" - jelentette ki Debreczenyi János, Veszprém nemrég megválasztott fideszes polgármestere arra kérdésre, amit több ellenzéki színekben politizáló városvezetőnek is feltettünk: elmegy-e a Fidesz Gyurcsány-bojkottja ellenére a kormányfő által összehívott megbeszélésre? A miniszterelnök november 22-én reggel 9 órára várja a Parlament Vadász-termébe egyfajta önkormányzati egyeztető fórumra a megyei jogú városok vezetőit, a regionális fejlesztési tanácsok elnökeit és Budapest főpolgármesterét.

A 23 megyei jogú városból 17-et irányít fideszes politikus, akik közül négyet tudtunk elérni. Tőlük azt is megkérdeztük, hogy tárgyalási szándékuk a kormányfővel miként egyeztethető össze a párt vezetőinek Gyurcsány személyét elutasító magatartásával. A 16 évnyi kormánypárti városvezetést Veszprémben megszakító, így az önkormányzati választás alkalmával a Fidesz egyik legnagyobb sikerét arató Debreczenyi erre így reagált: "Engem a város lakói választottak meg, csak nekik kell megfelelnem."

Kollégájához hasonlóan nyilatkozott a meghívásra szintén igent mondó Borkai Zsolt is, aki Győrben váltotta az eddigi szocialista polgármestert, bár meghívót ő még nem kapott. Mint az [origo]-nak elmondta, neki városa érdekeit kell szem előtt tartania, ha a fejlesztési pénzek elosztásáról van szó. Politikustársai Gyurcsány-bojkottjáról pedig így vélekedett: "Az, hogy ők mit tesznek, hogy az helyes-e vagy sem, azt nem az én tisztem megítélni". Mint közölte, a lobbiérdek sokkal erősebb benne, ezért elvonatkoztat attól, amit a Fidesz parlamenti képviselői tesznek.

Marton István, Nagykanizsa első embere szerint még az is lehet, hogy lesz valami a találkozóból a kormányfővel, bár ő szkepticizmusának is hangot adott. "Elképzelhető, hogy mi leszünk a fügefalevél. Így majd elmondhatják, hogy tárgyaltak velünk is" - közölte Marton. Hangsúlyozta ugyanakkor a politikus, hogy ezt a lehetőséget elmulasztani hiba lenne a részéről, Nagykanizsa polgármestere szerint pártjának parlamenti képviselői által folytatott politika "más műfaj". A vezető asztalára épp az [origo] munkatársával folytatott telefonbeszélgetés alatt rakta le a frissen érkezett meghívót titkárnője.

Kemény hangot egyedül a Zalaegerszeg irányítása mellett parlamenti képviselőként is dolgozó Gyimesi Endre ütött meg, akit épp autójában értünk utol, amint az Országgyűlésből hazafelé tartott Zalába. "Attól tartok, hogy ez PR-esemény" - sommázta véleményét. Mivel az elmúlt napokat a fővárosban töltötte, ezért a meghívót nem látta, ráadásul szerinte nem a sajtóban kellene az egyeztetésről üzengetnie a kormányfőnek. Gyimesi közölte, hogy Gyurcsányt nem tekinti kormányfőnek, de "ez nem jelenti azt, hogy napi praktikus ügyekben a polgármestereknek ne lenne kötelességük tárgyalni vele" - mondta a politikus, aki maga is többször faképnél hagyta már a parlamenti ülésteremben szóra emelkedő kormányfőt.

A Fidesz frakcióvezetője, Navracsics Tibor október 8-án jelentette be a Kossuth téren, hogy "még a minimális politikai kapcsolatot sem fogja fenntartani" a Fidesz és a KDNP a kormányfővel, akit ők "nemkívánatos személynek" tartanak a magyar belpolitikában a hazugságos balatonőszödi beszéd kiszivárgása óta. Ezért minden olyan fórumon, a parlamentben vagy éppen ünnepségen, ahol Gyurcsány Ferenc beszédet mond, ők nem vesznek részt. Ennek megfelelően azóta a két ellenzéki párt poliitikusai rendre kivonulnak az Országgyűlés ülésterméből, ha a miniszterelnök beszédet tart.

A november 22-i, a fejlesztési pénzek elosztását középpontba állító tárgyalásról hétfőn beszélt Gyurcsány. A találkozó összehívását a megbékélés jegyében képzeli el. "Az elmúlt 16 évben megtanultunk veszekedni, nem tisztelni a riválist. A demokratikus politikai rendszer működéséhez azonban a verseny mellett együttműködésre is szükség van. Ezért újra kell építeni a bizalmat" - közölte hétfőn a parlamentben a miniszterelnök.

Lencsés Csaba