Őrizetlenül hagyták az eltűnt rakétát

Vágólapra másolva!
A rendőrség mellett a honvédség is keresi a bakonyi lőtérről eltűnt rakétát, amelyet a katonák napokig őrizetlenül hagytak a gyakorlótéren. A szárazföldi parancsnokság szóvivője szerint elképzelhető, hogy valaki ellopta a páncéltörő fegyvert, de az is, hogy a szlovén katonák már hazavitték a bedöglött rakétát.
Vágólapra másolva!

Vizsgálatot rendelt el a Magyar Honvédség vezérkari főnöke a bakonyi katonai lőtérről eltűnt páncéltörő rakéta miatt - tájékoztatta kedden az MTI-t Lakatos Attila százados, a Magyar Honvédség Szárazföldi Parancsnokságának sajtóügyeletese.

Lakatos azt mondta, a vizsgálat elsődleges célja az eltűnt rakéta megtalálása és a felelősség megállapítása. Hozzátette azonban, a vizsgálat során választ várnak arra a kérdésre is, nem kell-e a jövőben módosítani a lőterek, illetve az ott található lőszerek és robbanóeszközök őrzésének rendjét. A jelenlegi szabályozás szerint a katonai gyakorlótereken talált, ott hagyott robbanószereket körbe kell keríteni, s szembetűnően megjelölni, őrzésüket azonban nem írják elő.

A százados közlése szerint november 9-én, csütörtökön egy szlovén lövészászlóalj tartott harcászati gyakorlatot a bakonyi lőtéren, s ennek során egy katona nem tudott elindítani egy kézi páncéltörő rakétát. Miután nem tudott lőni a fegyverrel, azt - a biztonsági előírásoknak megfelelően - a helyszínen hagyta, s erről értesítette a zászlóalja tűzszerészeit.

A szlovén tűzszerészek körbekerítették és megjelölték a rakéta helyét, s még aznap (november 9-én) értesítették magyar kollégáikat - mondta a sajtóügyeletes. A tűzszerészek hétfőre tervezték a hatástalanítást, de akkor már nem találták a rakétát. A százados szerint azért nem őrizték az eszközt, mert az zárt katonai gyakorlótéren feküdt.

A Honvédség feltételezi, hogy bűncselekmény történt, tehát valaki ellopta a páncéltörő rakétát. A százados azonban megjegyezte, azt sem lehet azonban kizárni, hogy a szlovén katonai egység vitte el magával a kézi páncéltörőt, de ennek kiderítése azonban Magyarországon nem lehetséges, ugyanis a zászlóalj egy része már hazautazott. Lakatos közlése szerint vizsgálatot indított az ügyben az illetékes szlovén katonai parancsnokság is.

Dániel-Tóth Zoltán, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője kedden az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a rendőrség lőszerrel és lőfegyverrel való visszaélés miatt büntetőeljárást indított ismeretlen személy (személyek) ellen.