Várják a nőket bántalmazó férfiak hívását

Vágólapra másolva!
Csütörtöktől telefonon kérhetnek tanácsot, támogatást azok a párkapcsolati erőszakot elkövető férfiak, akik változtatni szeretnének bántalmazó magatartásukon. A Habeas Corpus Munkacsoport által indított Stop-Férfierőszak Vonalon a férfi ügyeletesek azok hívását is várják, aki egyszerűen csak tenni szeretnének a bántalmazás ellen.
Vágólapra másolva!

"Ön ezt a kártyát valószínűleg azért tartja a kezében, mert bántalmazást követett el" - ez a felirat és egy telefonszám olvasható azon a papírlapon, amelyet a párkapcsolati bántalmazás miatt helyszínre hívott rendőrök adnak ezentúl a társukkal szemben erőszakos férfiak kezébe. A telefonszámot felcsörgetve csütörtöktől a Stop-Férfierőszak Vonal jelentkezik, melyet a Habeas Corpus Munkacsoport indít el olyan férfiak számára, akik változtatni szeretnének bántalmazó magatartásukon vagy egyszerűen csak tenni szeretnének az erőszak felszámolásáért.

"Itthon a bántalmazókkal való foglalkozásnak nincs előzménye" - mondta a kezdeményezést ismertetve Szil Péter, a Stop-Férfierőszak projekt szakmai vezetője a keddi sajtótájékoztatón. Magyarországot több nemzetközi jogi dokumentum is kötelezi arra, hogy megelőzze, csökkentse a nők elleni erőszakot és foglalkozzon az elkövetői oldallal is. A Habeas Corpus Munkacsoport (HCM) 2005-ben indította a Stop-Férfierőszak projektet, amely erre a feladatra irányul.

A civil szervezet azt szeretné tudatosítani az emberekben, hogy nem személyiségbeli torzulás, betegség áll a nőkkel szembeni férfierőszak mögött, sokkal inkább a rossz társadalmi beidegződés, a férfiak nők feletti uralma. A HCM által szükségesnek tartott szemléletváltozást segítené elő a csütörtökön életbe lépő telefonszám is, ami nem annyira hagyományos segélyhívó, inkább információs vonal lesz. A projektet az Európai Unió támogatja a Daphne program keretein belül.

A szervezők szerint a csütörtökönként este hat és tíz óra között hívható vonal elsősorban nem arra vállalkozik, hogy "megjavítsa" a bántalmazó férfiakat vagy egyedi esetekben pozitív hatást érjen el, inkább bővítheti a bántalmazás problematikájára érzékeny férfiak számát.

A Stop-Férfierőszak Vonalon képzett, kizárólag férfi önkéntesek várják a hívásokat. Az ügyeletesek egyrészt szembesítik majd a telefonáló bántalmazókat azzal, hogy a tetteikért kizárólag ők felelősek, és viselkedésük elfogadhatatlan, másrészt támogatást is nyújtanak ahhoz, hogyan tudnának megváltozni.

Szil Péter az [origo] kérdésére elmondta: a bántalmazó férfiak többsége egészen addig nincs tisztában azzal, hogy megengedhetetlenül viselkedik, amíg nincs határozott állami és jogi fellépés a párkapcsolati erőszak ellen. A Habeas Corpus Munkacsoport szerint a kérdés magyar jogi szabályozása nem kielégítő. Bár 2006 júliusa óta van távoltartásról szóló büntető-eljárás jogi norma, a családon belüli erőszakot a jog nem tekinti önálló bűncselekménynek, pedig a HCM szerint ez kiküszöbölné, hogy büntetlenül maradjanak a kisebb súlyú, jogilag jelenleg nem értelmezett erőszak megnyilvánulások, és az elkövető nem úszhatná meg jelentéktelen büntetéssel a családtagok hosszú évekig tartó bántalmazását.

A szervezők nem számítanak arra, hogy társukkal szemben súlyos fizikai erőszakot alkalmazó férfiak is felhívják majd az információs vonalat. Valószínűbbnek tartják, hogy a telefonkagylót inkább az úgynevezett "bántalmazási ciklus" elején járó, gúnyt, hallgatást, szóbeli erőszakot vagy fenyegetést alkalmazó fiatal - ahogy a szervezet fogalmazott - "műveltebb" férfiak emelik majd fel, akiket az motivál, hogy társuk szakítást helyezett kilátásba, ha nem változnak meg.

Janecskó Kata