Gergényi: "Ez már lerágott csont"

Vágólapra másolva!
A budapesti rendőrfőkapitány, Gergényi Péter azt mondja, nem megalapozottak azok a jogi vélemények, amelyek szerint nyugdíjazási kérelmenek ügye aggályos. A napok óta csak telefonon nyilatkozó Gergényi az [origo]-nak adott interjújában nem akarta elárulni, pontosan miről beszélt a kormányfővel hétfőn, az október 23-i eseményeket lerágott csontnak tartja, és már előre jelezte, nem akar arról sem beszélni, miért kérte a múlt héten a nyugdíjazását.
Vágólapra másolva!

Miért nem mondja meg, hogy miért akart nyugdíjba menni?

- Ez legyen az én titkom. Magánügyként kezelem, magamban.

Nem gondolja, hogy tartozik ennyivel a nyilvánosságnak? Hiszen nagyon súlyos dolgok történtek Budapest utcáin október 23-án, és az azóta történtek is sokakat foglalkoztatnak.

- Valóban súlyos dolgok történtek, például megtámadták a rendőr kollégáimat. Benzines palackokkal, tankkal, kockakövekkel, és meg is szúrták egy kollégámat. De én úgy gondolom, az maradjon az én magánügyem, hogy miért akartam nyugdíjba menni.

Az azért mindenképp kiderült, hogy fontolgatta a távozást. Miért nem mondott le inkább?

- Bocsásson meg, ne adjon a számba olyat, amit nem mondtam. Nem mondtam semmi olyat, hogy fontolgattam. Azt mondtam, hogy legyen az én titkom.

Nem adtam az ön szájába. Az tény, hogy beadta a nyugdíjazási kérelmét, ez azt jelenti, hogy nem akar tovább dolgozni.

- Nem volt fontolgatás, beadtam. Tegnap Gyurcsány Ferenc miniszterelnök úr a hivatalába kéretett, és közölte velem, hogy nem támogatja a nyugdíjazási kérelmemet, mert nem ért vele egyet. Ennek folyományaként az igazságügyi és rendészeti miniszter úr nem írta alá a kérelmemet. Én pedig ezt tudomásul vettem, és folytatom a munkámat.

Beszéltem jogászokkal, és ők azt mondták, olyan, hogy nyugdíjazási kérelem nincs is a vonatkozó jogszabályokban.

- Én tisztelettel javaslom a jogász uraknak áttekinteni a vonatkozó jogszabályokat, mert van ilyen. A rendőrségi törvény rendelkezik erről, és ezen túl én hosszabbításban vagyok, ez egy kétoldalú szerződés. És egy szerződést a Ptk. szerint fel lehet bontani egyoldalúan és közös megegyezéssel. Én közös megegyezéssel kértem a nyugdíjba helyezésemet.

Ha már említette, hogy a miniszterelnöknél járt, hadd kérdezzem meg, hogy egyáltalán hogyan került hozzá. A Magyar Helsinki Bizottság jogászával beszéltem nem sokkal ezelőtt, és ő azt mondta, nem tud semmi olyan jogszabályról, amely szerint a miniszterelnök döntene rendőrfőkapitányok ügyében.

- Ahogy az előbb említettem, a miniszterelnök úr a hivatalába kéretett. Én pedig bementem hozzá.

És miről beszéltek?

- Az kettőnkre tartozik, miniszterelnök úrra és rám.

Nem gondolja, hogy az, ami most zajlik, azt erősíti, hogy itt politikai ügyről van szó?

- Politikai pletykákkal nem foglalkozom. Politikai megnyilvánulásokra pedig nem reagálok.

Mégiscsak felmerülhetnek kérdések az emberekben. Ön nem indokolja a kérelmét, a miniszterelnök magához hívatja, miközben neki nincs jogosultsága arra, hogy döntsön.

- Megint csak tévedésben tetszik lenni. Központi tiszt vagyok, tehát kormányzati főtisztviselő, ami azt jelenti, hogy személyzetileg a kormányfőhöz tartozik a dolog.

Menjünk egy kicsit vissza az október 23-i történésekhez...

- Ez lerágott csont, azzal kapcsolatban nincs mondanivalóm. Mindent, amit kellett, elmondtam.

Eltelt azért azóta némi idő, nem bánja az október 24-i sajtótájékoztatót?

- Én minden szavamért vállalom, vállaltam és a jövőben is vállalom a felelősséget, de a mondatokat mindig egészben kell nézni, nem pedig kiragadni néhány szót. Az téves következtetésre ad alkalmat.

A viperára gondol? Vagy mi az, amit ön szerint kiragadtak?

- Nem gondolok semmire, általánosságban beszéltem, és az előbb elmondtam önnek, hogy ez egy lerágott csont, és nem is kívánok ezzel kapcsolatban mást mondani.

Ön azt mondja, hogy lerágott csont, és ugyan valóban sokat foglalkoztak vele, de csak most kezdődnek el a vizsgálatok, ráadásul súlyos dolgok történtek. Tévéfelvételeken lehetett látni, hogy rendőrök földön fekvő embereket rugdostak.

- Kérem tisztelettel, forduljon az eljáró ügyészséghez és tőlük kérjen felvilágosítást, hiszen ők a jogosultak ebben. Miután ez egy jogállam, és jogállamban az ügyészség vizsgálja ezeket az eseteket. Amennyiben valakinek egyéni sérelme keletkezett, ott tehetett, és amennyire tudom a sajtóból, tett is bejelentést.

Értem, de ön azt mondta, hogy ön felel mindazért, ahogy a rendőrök eljártak október 23-án, és nem tudok olyan jogszabályról, ami megengedné, hogy ha valaki a földre kerül, akkor több rendőr belerúgjon.

- Megint pontatlan tetszett lenni. A lényeg a következő: én azt mondtam, szakszerű és jogszerű intézkedések történtek, ha valakinek egyéni sérelme keletkezett, a tisztelt ügyészséghez forduljon bejelentésével, akik korrektül, pártatlanul ki fogják vizsgálni. Így szólt a mondat.

Értem, de..

- Nincs de, úgyhogy köszönöm a telefonhívását...

Valami mást azért szeretnék még megkérdezni.

- Azt lehet.

Ön beadta a nyugdíjazási kérelmét, ez jelez egyfajta szándékot. Hogyan várhatja el most öntől a rendőrség és a közvélemény, hogy teljes odaadással fogja végezni munkáját?

- Na de kérem szépen, nálunk nem úgy működik, hogy valaki beadja a nyugdíjazási kérelmét, majd abban a pillanatban leáll, és nem dolgozik. Itt az utolsó másodpercig dolgozik, nemcsak én, hanem bárki, aki nyugállományba készül. Hiszen amikor nyugállományba készültem, akkor is beosztottam magam egész karácsonyra parancsnoki ügyeleti szolgálatba.

Pethő András