Új főszerkesztő a Magyar Hírlap élén

Vágólapra másolva!
Gazsó L. Ferenc lett a Magyar Hírlap főszerkesztője a múlt héten közös megegyezéssel távozott Szombathy Pál helyett.
Vágólapra másolva!

Hétfőn háromnegyed négykor Farkas György megbízott főszerkesztő az összehívott szerkesztőség előtt jelentette be, hogy szerdától Gazsó L. Ferenc irányítja a napilapot - tudta meg az [origo] az újság munkatársától.

Gazsó L. Ferenc megerősítette a hírt az MTI-nek, de egyelőre nem kívánt a lappal kapcsolatos elképzeléseiről nyilatkozni. "A hír igaz, készséggel nyilatkozom azt követően, hogy megbízásomat átvettem" - mondta a régi-új főszerkesztő.

A hírt megerősítette a Széles Gábor médiaérdekeltségeit irányítő Krecz Tibor is. "November 15-től új főszerkesztő, Gazsó L. Ferenc vezeti a Magyar Hírlap szerkesztőségét. A Magyar Televíziótól érkező Gazsó a Magyar Hírlapot már főszerkesztette 1996 és 1998 között" - áll a vezérigazgató MTI-hez eljuttatott közleményében.

Ugyanakkor még nincs aláírt szerződés. A hírt sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta a szerkesztőségi bejelentést követően Kárpáti Péter, a kiadó ügyvezető igazgatója, mint megkeresésünkre fogalmazott: "a héten pont kerül az ügy végére, aláírt szerződés még nincs".

Szombathy Pál, a Magyar Hírlap korábbi főszerkesztője kedden távozott a napilap éléről. Szombathyt megbízott főszerkesztőként ideiglenesen Farkas György váltotta a lap élén. Múlt kedden egyúttal menesztették Popovics Gizella főszerkesztő-helyettest, valamint a lap két publicistáját, R. Székely Juliannát és Szále Lászlót is.

A napilap többségi tulajdonosa, Széles Gábor nagyvállalkozó az MTI megkeresésére úgy nyilatkozott akkor, az elmúlt egy évben mintegy tizedével nőtt az újság példányszáma, és a váltással ezt a folyamatot kívánják gyorsítani, valamint csökkenteni a még most is jelentős veszteségeket.

Széles Gábor szerint döntésének nem volt köze ahhoz, hogy a Magyar Hírlapot a közepet jobbról közelítő újságnak képzeli el. Mint mondta, ezt "korábban rögzítettük". Széles idén április 11-én hosszabbította meg Szombathy Pál főszerkesztő mandátumát 2007 áprilisáig. Az akkor kiadott közlemény szerint a Magyar Hírlap többségi tulajdonosai a lap helyzetét és céljait áttekintve állapodtak meg a főszerkesztővel a lap jövőjéről.

Szombathy Pál korábban, március 20-án az MTI-nek nyilatkozva elismerte, hogy nézeteltérése volt Széles Gábor főtulajdonossal a Magyar Hírlap aznapi címlapja kapcsán, de a vita elcsitult. Akkor a főszerkesztő menesztéséről szóló információk terjedtek el sajtókörökben.