Alkotmánysértő a zajos autópálya

Vágólapra másolva!
Alkotmánysértő, hogy az M5 autópálya fővárosi bevezető szakaszán nincs zajvédelem - állapította meg egy ombudsmani vizsgálat. A zajszint itt éjjel-nappal jóval túllépi a határértéket. Sokkal több autó használja az utat, mint tervezték, és több bevásárlóközpontba is innen lehet eljutni. A zajvédő fal megépítését azonban csak 2009-re tervezik.
Vágólapra másolva!

Az országgyűlési biztos vizsgálata "megállapította, hogy zajvédelmi hiányosságok miatt az M5 autópálya budapesti bevezető szakaszán az érintett lakosoknak az egészséges környezethez való joga folyamatosan sérül" - olvasható Lenkovics Barnabás, az állampolgári jogok országgyűlési biztosának közleményében.

A szakvélemények szerint a zajszint éjjel-nappal jelentős mértékben meghaladja a határértéket. A zajvédelmi berendezések nem épültek meg, az amúgy is rossz helyzetet pedig tovább rontotta, hogy a motorizáció lényegesen meghaladta az előzetes becsléseket. Ráadásul több új bevásárlóközpont is ezen az útszakaszon érhető el.

Az "alkotmányos jogokat sérti, hogy jelentős számú állampolgár számára az életminőség javulását jelentő aktív zajvédelmi beruházás eddig nem valósult meg. Az országgyűlési biztosnak és az általa intézkedésre felkérhető szerveknek ugyanakkor nincs hatáskörük arra, hogy meghatározzák, mikor melyik utat építik át. Megoldást Budapest Főváros Önkormányzata adhat" - áll a közleményben.

A nemrég készített intézkedési tervben az szerepel, hogy 2009. november 30-ig építik meg a zajárnyékoló falat.

Az ombudsman arról is írt, hogy a zajvédő falak védőhatása már nem elegendő, a problémát településszerkezeti hiányosságok okozzák. A főváros közúthálózata elavult, a rázúduló forgalmat a környezet jelentős terhelése nélkül nem képes lebonyolítani, és ezen környezetvédelmi hatósági eszközökkel már nem lehet segíteni. A jelenség Budapest több területén jellemző probléma, melyet ez ideig az utak tulajdonosai és kezelői érdemben nem tudtak megfelelően kezelni - olvasható az országgyűlési biztos jelentésében.