Megosztja az SZDSZ-t Gergényi marasztalása

Vágólapra másolva!
Megoszlanak az álláspontok az SZDSZ-ben arról, hogy helyesek voltak-e a budapesti rendőrfőkapitány maradását szorgalmazó nyilatkozatok vagy sem - közölte a liberális párt országos tanácsának elnöke, Bőhm András a testület szombati ülését követő sajtótájékoztatón. Horn Gábor ügyvivő kijelentette: minden liberális politikus egyetért abban, hogy az esetleges túlkapásokat ki kell vizsgálni.
Vágólapra másolva!

"Abban teljes nézetazonosság volt, senki nem kérdőjelezte meg (...), hogy a budapesti rendőrség a demokrácia védelmében lépett fel, fellépése törvényes volt. Abban megoszlottak a vélemények, hogy a főkapitány maradásával kapcsolatos nyilatkozatok helyesek voltak-e
vagy sem" - fogalmazott Bőhm András, az SZDSZ országos tanácsának elnöke szombaton.

Mint mondta, nem előzte meg testületi vita és állásfoglalás a Gergényi Pétert marasztaló, a pártelnök által jegyzett szerda esti nyilatkozat kiadását. Ezt bírálták az országos tanács ülésén, Kuncze Gábor pártelnök viszont közölte: mivel szabad demokrata ügyvivőkre hivatkozva korábban voltak nyilatkozatok a témában, ő fenntartotta magának a jogot, hogy elmondja a véleményét.

Bőhm András szerint a főkapitány nyugdíjazási szándékának bejelentése felelőtlenség volt, mert ez indított el olyan politikai feltételezéseket, elsősorban a Fidesz részéről, amely politikai pályára terelte a bejelentést. "Noha egyikünk sem tudja, hogy ennek valóban politikai vagy egyéb motivációja van-e" - mondta.

Hozzátette: ebből a szempontból helyes a szabad demokrata fellépés, hogy a koalíciós pártoknak a rendőrség mellé kell állni abban a kérdésben, hogy a demokráciát óvni kell-e vagy sem. Bőhm megjegyezte: amennyiben a folyamatban lévő vizsgálatok elmarasztaló eredményt hoznak, akkor elég nehéz lesz megmagyarázni azt az igényt, hogy a főkapitány maradjon a helyén. Horn Gábor ügyvivő kitért arra, hogy abban egyetértés volt, hogy a rendőrség a demokráciát védte október 23-án, és minden esetleges túlkapást, rendőri visszaélést ki kell vizsgálni és a nyilvánosság elé kell tárni. Ezekben az SZDSZ minden politikusa egyetért - jelentette ki.