Hibátlanul látták el a reklamáló rendőrt

Vágólapra másolva!
Nem talált hibát a reklamáló rendőr ellátásában az ÁNTSZ, melynek szakemberei kedden vizsgálódtak a János kórházban. A rendőr és felesége azt állították, hogy a férfi nem kapott megfelelő ellátást, mert a János kórház orvosa arra hivatkozva nem látta el a férfi fájós lábát, hogy "biztos sokat szaladgált a békés tüntetők után". Az ÁNTSZ azt nem vizsgálta, hogy a kifogásolt mondat elhangzott-e. Az ügyet a kórház és a rendőrség is vizsgálja.
Vágólapra másolva!

"Bizonyára sokat szaladgált békés tüntetők után" - állítólag ezzel a mondattal hárította el egy rendőr kezelését a János kórház orvosa október 27-én. A rendőr felesége a kórházban dolgozott ápolónőként és állítása szerint neki mondta a sérelmezett mondatot az egyik orvos azt követően, hogy megkérte, nézze meg a férje fájós lábát. A rendőr két napja égető fájdalmat érzett a lábában, ezért akart orvoshoz fordulni.

Az esetet a rendőr jelentette a feletteseinek, az ügyben rendőrségi vizsgálat indult, mely várhatóan néhány héten belül lezárul. Emellett belső vizsgálat indult a kórházban és az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) is kivizsgálta a történteket.

Az ÁNTSZ szakemberei kedden vizsgálódtak a kórházban és a dokumentációk alapján megállapították, hogy a kórház orvosai szakmai hibát nem követtek el, a rendőrt megfelelően ellátták. A férfi azóta kontroll-vizsgálaton is megjelent, ahol megállapították, hogy javult az állapota - mondta az [origo]-nak Balogh Xénia, a fővárosi ÁNTSZ osztályvezetője. Azt nem vizsgálták, hogy a sérelmezett mondat elhangzott-e, a sürgős vizsgálat kizárólag arra terjedt ki, hogy a férfi megkapta-e a megfelelő ellátást. Az ÁNTSZ-t az Országos Tisztifőorvosi Hivatal kérte fel sürgős vizsgálat elvégzésére.

A rendőr és felesége meg is nevezte azt az orvost, aki állítólag etikai okok miatt nem akarta ellátni a férfit, de az érintett traumatológus tagadja, hogy ilyet mondott volna. Az eset érdekessége, hogy az orvost és a rendőrt is Nagy Imrének hívják.

A kórházban belső vizsgálat indult, ami azt jelenti, hogy az összes, az eset idején dolgozó orvosnak és nővérnek írásban kell nyilatkoznia arról, hogy mi történt - mondta az [origo]-nak Nyulasi Tibor, a kórház orvos-igazgatójának a helyettese. Az eddig hozzá érkezett információk szerint egyelőre mindenki tagadja, hogy a sérelmezett mondattal hárította volna el a rendőr kezelését. A belső vizsgálatot 30 napon belül lezárják.

A megvádolt orvos aznap nem volt ügyeletes, hanem éppen egy műtétre készült fel, amikor a rendőr felesége bekopogott hozzá, hogy nézze meg a férjét. Az orvos a Népszabadságnak nyilatkozva azt mondta, hogy miután a műtőben már várták, azt felelte: erre nincs ideje. Hozzátette: a dolgozókat, illetve hozzátartozóikat a kórházban bevett szokás szerint az ügyeletvezető látja el, és ez így történt ebben az esetben is.

A rendőr mindezidáig nem tett panaszt a kórház vezetőségénél - tudtuk meg a János kórház orvos-igazgatójának a helyettesétől. A Népszabadság úgy tudja, hogy a rendőr felesége a történtek után, de állítólag nem az eset miatt felmondott a kórházban.

Tiefenthaler Eszter