Nagy Imre is bekerült a Time hősei közé

Vágólapra másolva!
Az elmúlt hatvan év hősei között sorolja fel a Time magazin Nagy Imrét, az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc vezéralakját. Rajta kívül még két közép-európai politikus, Lech Walesa és Václav Hável került fel a listára.
Vágólapra másolva!

A tekintélyes amerikai hírmagazin, a Time különkiadást jelentetett meg a héten annak alkalmából, hogy hatvan évvel ezelőtt indította el európai, közel-keleti és afrikai kiadását. A hetilap ennek apropóján portrékat közöl olyan emberekről, akiket az elmúlt hat évtized hőseinek tart. A kiválasztást részben az újság munkatársai, részben pedig ismert személyiségek - politikusok, művészek - végezték.

A magazin - amely 1956-ban az év emberének a magyar szabadságharcost választotta - hősei közé egy magyar került be: Nagy Imre, az 1956-os forradalom és szabadságharc miniszterelnöke, akiről a magyar származású amerikai forgatókönyvíró, Joe Esterhas közöl méltató írást.

Esterhas rámutat arra az ellentmondásra, hogy miközben vezéralakja volt a kommunista diktatúra elleni forradalomnak, addig ő is hithű kommunista volt. A forgatókönyvíró naiv idealistaként jellemzi Nagy Imrét, és hozzáteszi, nélküle valószínűleg nem lett volna Mihail Gorbacsov sem - utalva arra, a forradalom szerepet játszott abban, hogy a szovjet birodalom néhány évtizeddel később összeomlott.

A hősök sorában két másik közép-európai politikus szerepel, akiknek hasonló életútjuk volt: Lech Walesa és Václav Hável. Walesa a lengyel Szolidaritás mozgalom legendás vezére volt, majd az államfői posztra került a kilencvenes években. Hável a cseh ellenzék meghatározó figurája volt a szocializmus idején, majd a rendszerváltás után köztársasági elnök lett. Érdekesség, hogy Hávelről a zenész Lou Reed írt méltató cikket.