Vágólapra másolva!
A Magyar Hivatalos Közlönykiadónak adott igazat a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezettel szemben a Legfelsőbb Bíróság. A TASZ korábban azt kérte, hogy a közlönykiadó hozza nyilvánosságra, hogy szerkesztő-bizottságának tagjai évekre visszamenően mennyi fizetést és egyéb juttatást kaptak. A közlönykiadó azonban személyes adatokként kezelte és nem adta ki a kért információkat.
Vágólapra másolva!

A Legfelsőbb Bíróság megállapította, hogy a Magyar Hivatalos Közlönykiadó helyesen járt el, amikor személyes adat védelmére hivatkozva elutasította a TASZ kérelmét arra vonatkozóan, hogy hozzák nyilvánosságra a közlönykiadó szerkesztő-bizottsági tagjainak 2002-ig visszamenően kiutalt juttatások (fizetés és egyéb juttatások) pontos összegét.

A TASZ a fenti adatok kiadása érdekében pert indított a közlönykiadó ellen. A jogvédők arra alapoztak, hogy az adatvédelmi törvény 2005. június elsejétől a korábbiaknál szélesebb körben teszi lehetővé, hogy közérdekből a nyilvánosság számára hozzáférhetők legyenek a közfunkciókat ellátó személyek egyes, a betöltött tisztséggel összefüggésben álló személyes adatai.

A közlönykiadó álláspontja szerint a kért adatok azonban a törvénymódosítás előtt személyes adatnak minősültek, amelyek nem nyilvánosak, így azok kiszolgáltatása nem elvárható.

A perben első fokon a Fővárosi Bíróság előtt a közlönykiadó nyert, másodfokon azonban a Fővárosi Ítélőtábla megváltoztatta az ítéletet és a TASZ-nak adott igazat. A közlönykiadó a másodfokú ítélet ellen felülvizsgálati kérelemmel élt a Legfelsőbb Bíróságnál.