Alattomos liberálisoktól óv Mikola

Vágólapra másolva!
Az Alkotmánybírósághoz fordul a Fidesz, amint a parlament elfogadja az új egészségügyi törvényeket - jelentette be Mikola István fideszes képviselő, aki szerint alattomos liberális lopakodást látni, amely az egészségbiztosító privatizációjára irányul. Mikola úgy véli, kormányzati köröknek a biztosító több mint ezer milliárdos kasszájára "fáj a foga". Az MSZP szerint szó sincs erről.
Vágólapra másolva!

Egyre inkább látni a privatizációra irányuló "alattomos, ravasz, liberális lopakodást" - fogalmazott Mikola István, a Fidesz egészségügyi szakpolitikusa, az Orbán-kormány egykori egészségügyi minisztere. Mikola szerint ugyanis az "egészségügy úgynevezett reformja" egy cél érdekében zajlik, ez pedig az egészségbiztosító privatizálása. A politikus azt mondta, a kormányzati köröknek az egészségbiztosító több mint ezer milliárdos kasszájára "fáj a foga".

Sajtótájékoztatóján kiderült, a Fidesz az Alkotmánybírósághoz fordul, amint a köztársasági elnök aláírja az egészségügyi törvényeket, de azt is remélik, hogy Sólyom László, például a vizitdíj esetében nem írja alá a törvényt. A Fidesz szerint minden jogszabályt társadalmi egyeztetés nélkül nyújtott be a kormány, és az ellenzéki párt ezért úgy véli, az államfőnek ezt is mérlegelnie kellene.

Kérdésre válaszolva elmondta: öt-hat területet tartanak alkotmányosan aggályosnak, ilyen például a társadalmi egyeztetések elmaradása, valamint a hatástanulmányok és a végrehajtási rendeletek hiánya. A fideszes politikus a vizitdíj kapcsán azt mondta, hogy ez az eszköz más országokban nem vált be: Szlovákiában eltörölték, Németországban pedig újra kell gondolni a rendszert, mivel az utóbbi időszakban 400 ezer beteg nem fizette meg az ott kötelező, 10 eurós díjat.

Mikola István szerint a kormány a patikaliberalizáció "leple alatt a globális nagytőke érdekeit akarja kiszolgálni", amely most már a gyógyszerpiacot akarja megkaparintani, és vele együtt egy hivatásrendre épített, sok évszázados polgári réteget, a gyógyszerész-társadalmat akarja eltörölni.

A politikus példátlannak nevezte a kórházi ágyak számának csökkentésére vonatkozó, kiszivárgott kormányzati elképzeléseket, amelyek szerint 17 ezres csökkentést hajtanának végre. Véleménye szerint emiatt több kórháznak be kell majd zárnia vagy krónikus elfekvő intézetté kell válnia, s ez a veszély fenyegeti például a Rókus kórházat, a Schöpf-Merei kórházat és Szent Ferenc kórházat is.

Kökény Mihály, a Medgyessy-kormány egykori egészségügyi minisztere szerint szó nincs arról, hogy a nemzeti kockázatközösséget bárki fel akarná bontani, vagy, hogy magáncégek kezébe kerülne a társadalombiztosítás ezer milliárdja.

De ha egyáltalán több biztosítós rendszerre állnánk át, az sem erről szólna, hanem arról, hogy szigorú szabályok szerint a közpénzt hogyan használhatják fel a biztosítók - mondta az MTI-nek az MSZP-s politikus, aki azonban hangsúlyozta, hogy a kérdés egyelőre nem időszerű, mert ilyen döntés nem születetett. Véleménye szerint a Fidesz vádaskodik, igyekszik megrettenteni az egészségügy szereplőit, rémképeket fest, de semmilyen konkrét javaslatot nem tesz. Ezzel szemben például az MDF-nek vannak olyan javaslatai, amelyek tárgyalási alapot képezhetnek - tette hozzá.