Osztrák pajzsok mögé bújtak a rendőrök

Vágólapra másolva!
Ausztriából kértek kölcsön pajzsokat a rendőrség az MTV székházának ostroma után. A rendzavarások csak túlóradíjak és pótlékok tekintetében 2,5 milliárdos pluszkiadást okoztak a rendőrségnek. Ezen felül több ezer új könnygázgránát, egy új vízágyú, korszerűbb felszerelés is kell a rendőröknek. Az ORFK kénytelen felülvizsgálni az eddigi eszközbeszerzési terveket is - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Az osztrák rendőrségtől kért kölcsön 300 pajzsot az ORFK az MTV székházának ostroma után, hogy javítsanak a rendőrök felszereltségén. A pajzsokat most is használják - írja a Népszabadság. A lap szerint a rendőrségnek 2,5 milliárd forint többletkiadást okoztak a szeptember közepén kirobbant zavargások. Ennek az összegnek a 70 százalékát a rendőrsök túlóra és a készenléti díj teszi ki, a többi a szállítási és szállási költségekből adódik.

A rendőrséget ért közvetlen anyagi károk nincsenek benne ebben az összegben, így a nyolc kiégett és megsemmisült rendőrautó, a teljesen használhatatlanná vált 25 éves vízágyú, több tucat rendőrpajzs megrongálódott párat el is loptak.

Garamvölgyi László szóvivő megerősítette a Népszabadság értesülését, miszerint a rendzavarások tapasztalatainak alapján vizsgálják felül az eszközbeszerzési terveket. Korszerűsítik például a vidéki "csapaterős bevetésre kiképzett egységek" felszerelését, ez ezer új sisakot és pajzsot jelent, és 2000 új könnygázgránátot is be kell szerezni (darabja 4800 forint) - eddig 1700 darabot lőttek ki a rendzavarókra.

Az is felmerült, hogy a Rendőrségi Biztonsági Szolgálat rohamrendőreiéhez hasonló egységeket állítsanak fel a Dunántúlon, illetve a Tiszántúlon, ahol ilyenekkel látnák el a nagy biztonsági kockázatot jelentő tömegrendezvények, futballmérkőzések biztosítását - derül ki a Népszabadság írásából.