Gyurcsány összeesküvés-elméletre célozgat

Vágólapra másolva!
A Fidesz tudatos manipulációját sejti, illetve sejteti Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az október 23-ai események mögött - derül ki a kormányfő internetes naplójának pénteki bejegyzéséből. A zavargások szervezői és a Fidesz közötti állítólagos kapcsolatról szóló titkosszolgálati információkat továbbgondolva Gyurcsány kérdéseket tett fel a blogján, melyek egy összeesküvés-elméletet rajzolnak ki.
Vágólapra másolva!

"Az egész nem egy tudatosan felépített politikai manipuláció? Vagy még rosszabb?" - tette fel a kérdést Gyurcsány Ferenc miniszterelnök internetes naplójában pénteken, néhány nappal azután, hogy Szilvásy György kancelláriaminiszter titkosszolgálati információkra hivatkozva azt állította: az október 23-i zavargások szervezői fideszes politikusokkal álltak kapcsolatban.

A kormányfő szerint "muszáj elgondolkodni azon, vajon nem volt-e forgatókönyvszerű, hogy minden bizonyíték hiányában 23-a estétől azt sulykolták: a rendőrség előre megfontolt szándékkal, tudatosan és talán politikai megrendelésre kívánta a rendzavarókat az Astoriánál gyülekező tömegbe szorítani". Gyurcsány a blogjában ezután szinte kizárólag kérdésekben fogalmaz. Felveti, hogy miért épp az Astoriát választotta a Fidesz nagygyűlése helyszínéül, mikor az szerinte már nem hordoz szimbolikus tartalmat. Megemlíti azt az állítólagos kapcsolatot is a Fidesz és a rendzavarók között, amiről Szilvásy beszélt.

A miniszterelnök azt írta ugyan a naplójában, hogy nem hisz az összeesküvés-elméletekben, de olyan formában sorolja fel az elmúlt hónapok eseményeit, mintha éppen egy efféle elméletet vázolna fel. "Július végétől elkezdődik a hazugságkampány, aztán a választások előtt két héttel előkerül az őszödi kazetta, ezzel ideológiát teremtenek a rendzavaráshoz, majd a valószínűsíthető rendzavarás közvetlen közelében tüntetést szerveznek" - olvasható a blogban. Gyurcsány később azt állítja: ő csak kérdéseket tesz fel, és hisz abban, hogy ezekre válasz is fog születni.

A Nemzetbiztonsági Hivatal anyagát - amelyet a három érintett parlamenti bizottság keddi zárt ülésén ismertettek - 80 évre titkosították, és csak részleteket hoztak belőle nyilvánosságra, de olyan információkat nem, amelyek bizonyítanák a Fidesz és a rendbontók közötti kapcsolatot. Szilvásy pénteken azt mondta: nem akarja közzétenni ennek az állítólagos kapcsolatnak a részleteit.

A Fidesz részéről Balog Zoltán, az emberi jogi bizottság elnöke elképesztőnek nevezte a kancelláriaminiszter állításait. Kövér László, a nemzetbiztonsági bizottság tagja pedig még kedden azt mondta, a kormánypártok csak át akarják terelni a rendőri brutalitásról vagy legalábbis dilettantizmusról szóló vitát egy olyan mederbe, amelyben a Fidesz képviselőit tennék felelőssé a demonstrációkért.