Demszkyre ragad a kegyvesztett BKV-vezér ügye

Vágólapra másolva!
Megpecsételődött Aba Botond BKV-vezér sorsa, már mindegyik meghatározó politikai erő elfogadja, hogy mennie kell. Viszont úgy tűnik, az MSZP és a Fidesz sem akar nyilvánosan asszisztálni az ügyhöz. A szocialisták szerint Demszky Gábor főpolgármester előreszaladt azzal, hogy bejelentette, Aba Botondnak fel kell állnia, a Fidesz pedig azt hangoztatja, a balhét nem egyedül kellene elvinnie.
Vágólapra másolva!

"Nem a gombhoz választunk kabátot" - mondta az [origo]-nak Molnár Gyula, a fővárosi MSZP-frakció vezetője, aki szerint a főpolgármester "előreszaladt egy kicsit", amikor a múlt héten váratlanul bejelentette: Aba Botondnak, a BKV vezérigazgatójának mennie kell, "ez nem kérdés". Leváltásáról azonban nem a főpolgármester, hanem a Fővárosi Közgyűlés dönt. A következő ülés novemberben lesz.

Az is lehet, hogy a főváros tulajdonosi bizottsága vagy a közüzemekkel foglalkozó valamilyen bizottság dönt majd BKV-ügyben - tudtuk meg Székely Gábortól (korábbi SZDSZ-es főpolgármester-helyettes), a BKV felügyelő bizottságának elnökétől, aki azt mondta, személy szerint neki nincs köze a vezetőváltás ügyéhez.

A BKV-ügy eredetileg nem volt témája a fővárosban jelenleg is zajló koalíciós egyeztetéseknek. Mivel azonban a bizottságok még mindig nem álltak fel és nincs koalíciós megállapodás sem, még senkinek sincs jogosítványa arra, hogy a BKV-vel foglakozzon, a főpolgármestert kivéve - nyilatkozta az [origo]-nak Ikvai-Szabó Imre, a fővárosi SZDSZ-frakció vezetője. Ezért van, hogy Aba Botond utódjáról - illetve a teljes BKV-menedzsment leváltásáról - Demszky Gábor "külön egyeztetéseket folytat" a szocialistákkal, Ikvai szerint.

A fővárosi szocialisták szerint nemcsak vezetőváltásra van szükség, hanem a BKV átalakítására, amelynek kezdeményezése elvben hozzájuk tartozik, hiszen a közlekedésért és a város-üzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes a szocialista Hagyó Miklós lett, akivel Demszky már egyeztetett. Hagyó Miklóst nem sikerült elérnünk. Demszky az [origo]-nak azt nyilatkozta, már van több utódjelöltje is, a velük való tárgyalásokat azonban majd Hagyó Miklós fogja előkészíteni.

Azt, hogy várhatóan ki kezdeményezi a közgyűlésben Aba leváltását, Molnár Gyula úgy kommentálta: "meghagyjuk Demszky Gábornak ezt a kiváló lehetőséget". A szocialisták szerint Aba helyére - ha a közgyűlés eldönti, hogy menesztik - válságmenedzser kell, például egy közgazdász, nem annyira közlekedési szakember, mint a BKV mostani vezetője. Molnár Gyulának, állítása szerint még nincs jelöltje a posztra.

"Bizonyos feltételekkel tudjuk támogatni a vezetés lecserélését" - mondta az [origo]-nak Tarlós István, a fővárosi Fidesz-frakció vezetője. Szerinte a BKV menedzsmentje eddig szervilis kapcsolatban volt a városvezetéssel, és nem csak Aba Botond felelős a BKV rossz állapotáért, illetve a Combino-botrányért, hanem politikailag a főpolgármester is. Ragaszkodni fognak például a szolgáltatások minőségéhez a BKV-nál és ahhoz, hogy "ne a járatritkításon spóroljanak".

Aba Botond nem nyilatkozik menesztésével kapcsolatban, de annyi már kiderült: magától nem mond le. Demszky Gábor szerint semmi új nem volt abban, hogy bejelentette, meneszteni szeretné: "Aba Botonddal még nyáron beszélgettem el arról, hogy a jövőben nem vele képzelem el a BKV vezetését" - nyilatkozta Demszky az [origo]-nak. A főpolgármester a Combino-botrányokkal indokolta a BKV-vezérről megváltozott véleményét.

Mivel Aba Botond 26 éve dolgozik a BKV-nél, tetemes végkielégítés járna neki, annyi, amennyi hathavi bérének felel meg. Megbízatása ugyanis csak jövő májusban járna le. Szó van arról, hogy más munkát keresnek neki a BKV-n belül, ezzel a végkielégítést is el lehetne kerülni. Ikvai-Szabó Imre mindezt nem erősítette meg, de azt mondta: akár ez a megoldás is szóba jöhet. Molnár Gyula is beszélt arról, hogy ki kell találni, hová kerüljön a vezérigazgató ezután. Demszky Gábor is úgy nyilatkozott: reméli, hogy számíthatnak még rá. Ezt mindannyian - elhárítva a végkielégítésre vonatkozó kérdéseket - azzal indokolták, hogy kiváló közlekedésmérnöknek tartják Aba Botondot.

Wirth Zsuzsanna