A többség elutasítja a Fidesz népszavazását

Vágólapra másolva!
Az emberek többsége nem ért egyet a Fidesz népszavazási kezdeményezésével - írja a Népszabadság a Szonda Ipsos felmérése alapján. A kutatás szerint a többség úgy véli, a Fidesz saját politikai érdekében kezdeményezte a népszavazást. A referendumról szóló végleges döntés akár hónapokig húzódhat.
Vágólapra másolva!

Az emberek 55 százaléka nem ért egyet Orbán Viktor Fidesz-elnök népszavazási kezdeményezésével, melyet pártja október 23-i nagygyűlésén jelentett be - derül ki a Szonda Ipsos felmérésből, amelyet a Népszabadság ismertet. A közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek 39 százaléka támogatja a Fidesz-elnök javaslatát. A megkérdezettek jelentős többsége (68 százaléka) szerint nem érdemes költeni a népszavazásra, és 34 százalék biztosan el sem menne voksolni. Biztosra az emberek 42 százaléka mondta részvételét az esetleges referendumon.

Az emberek többsége (57 százalék) úgy véli, a Fidesz inkább önnön politikai érdekeinek megfelelően cselekszik a népszavazással, nem pedig az országért. A kormánypártiak közül 94 százalék vélte így, míg az ellenzékiek 70 százaléka gondolja azt, hogy az ország érdekében kezdeményezi a népszavazást a párt. A bizonytalanok körében többségben vannak (56 százalék), akik önös politikai érdekeket vélnek a kezdeményezés mögött.

A felmérésből az is kiderül, hogy az emberek 85 százaléka szerint szükség van reformokra az ország fejlődéséhez, ráadásul 71 százalékuk úgy véli ezekhez megszorítások is kellenek - még az ellenzéki szavazók 54 százaléka is osztja ez utóbbi nézetet - olvasható a Népszabadságban.

Hosszú lehet a népszavazási huzavona

Az október 23-án bejelentett népszavazási kezdeményezésről az Országos Választási Bizottságnak (OVB) kell döntenie, legkésőbb november 24-ig. A testületnek azt kell mérlegelnie, hogy az ellenzék vajon a kormányprogramot akarja-e felülírni. Ha úgy dönt hogy igen, akkor el kell utasítania a kezdeményezést.

Kérdés ugyanakkor, hogy a referendumon feltenni kívánt kérdések ügyében egyenként, vagy összességében döntenek. Ha előbbi, akkor egyes kérdésekről még tarthatnak népszavazást, ha azonban összességében vizsgálják, akkor nagy valószínűséggel egyik sem kerül a szavazók elé. A Fidesz azonban az Alkotmánybíróságon megtámadhatja az esetleges elutasító OVB-határozatot. Az Alkotmánybíróság határozata azonban az eddigi tapasztalatok szerint 3-4 hónapos belül nem születik meg - írja a Népszabadság.