Gergényi megengedte az esti koszorúzást

Vágólapra másolva!
Az V. kerületi önkormányzat koszorúzása után mintegy 100-150 fős tömeg gyűlt össze a Kossuth téren. Többen Gergényi Péter budapesti rendőrkapitányt és általában a rendőri intézkedéseket szidták. Gergényi röviddel tíz óra előtt engedélyezte, hogy hárman koszorút helyezzenek el az 1956-os emlékműnél.
Vágólapra másolva!

Tudósítónk jelentése szerint mintegy 100-150 ember gyűlt össze az esti órákban a Kossuth téren, a hétfőn hajnalban felhúzott kordon mellett. Az emberek - akik egy darabig énekeltek, majd azt is skandálták: "Vesszen Gergényi" - elfoglalták a sín egy részét is. A rendőrök távolabb, az Alkotmány utcában voltak ekkor, illetve a kordonon belül.

A rendőrök később lezárták a tér egy részét, így leállt az autósforgalom, és nem járt a villamos sem. A tömeg egy ideig csendben volt, és zászlót lengetett, majd nyolc óra körül ismét énekelni kezdtek, és többen ismét azt kiabálták: "Vesszen Gergényi", illetve azt, "ÁVH". Többen beszédet mondtak. Egyik szónok a rendőrség hétfői intézkedésének szakszerűségét kérdőjelezte meg.

Este kilenc óra előtt egy férfi megindult a tüntetők felé, és azt kiabálta nekik, hogy miért nem mennek haza, miért költik az adófizetők pénzét. A rendőrök azonban megállították, és igazoltatták. A férfi később térdre ereszkedett, és azt kiabálta: "könyörgöm, menjetek haza", de a rendőrök beültették egy járőrkocsiba, és elhajtottak vele.

A BRFK sajtóügyeletese az [origo]-nak negyed kilenckor azt mondta, békés demonstráció zajlik, és jelen pillanatban nem tervezik a feloszlatását. Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitány este engedélyezte - ezt a demonstrálók és a helyszíni rendőrök közölték -, hogy hárman bemehetnek a kordon mögé, hogy virágot helyezzenek el 1956-os emlékművön. Az [origo] tudósítója szerint ez röviddel 22 óra előtt meg is történt, három férfi virágot és koszorút helyezett el az emlékműnél.

Az egyik férfi visszajött és bejelentette, hogy a rendőrfőnök azt is megengedte, hogy a média képviselői közül hárman bemehetnek, a koszorúzó férfi ragaszkodott hozzá, hogy az egyik a HírTV riportere legyen. Eközben a tömeg kettévált, néhányan átjöttek a az 1956-os emlékmű elé a kordonhoz és ott a himnuszt énekelték.

Tizenegy órára százötvenre fogyatkozott a demonstrálók száma, túlzott rendőri jelenlét sem tapasztalható a Kossuth tér környékén. Éjfélkor az emlékezők többsége elhagyta a teret. A helyszínen mindössze 20-30 ember maradt - tapasztalta az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója.

Továbbra is tisztázatlan eközben, hogy mi lesz a térrel, ahol korábban hetekig kormányellenes tüntetések zajlottak. "A főkapitány úr fenntartja a Kossuth tér műveleti jellegét" - mondta kedden kérdésünkre a BRFK szóvivője. "Szakmai kifejezés. Bizonyos rendőri intézkedéseket megtehetünk" - ennyit felelt a szóvivő arra a kérésünkre, határozza meg pontosan, hogy milyen korlátozásokra ad lehetőséget a rendőrségnek a tér műveleti területté nyilvánítása.