Panaszt tettek a könnygáztól szenvedő asztmások

Vágólapra másolva!
Gondatlan veszélyeztetés gyanújával tett feljelentést a Legfőbb Ügyészségen az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetségének elnöke, a hétfői tömegoszlatások folyamán szerintük korlátlanul és felelőtlenül használt, ráadásul titkolt összetételű könnygáz miatt.
Vágólapra másolva!

A Legfőbb Ügyészséghez fordult az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetségének elnöke ismeretlen tettes elleni, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés gyanúja miatti feljelentéssel - írja a betegszervezet MTI-hez eljutatott közleményében.

A szövetség véleménye szerint azért vetődik fel a veszélyeztetés gyanúja, mert a rendőrség által a hétfői tömegoszlatások folyamán bevetett könnygáz az asztmában, illetve más tüdő- vagy légúti betegségekben szenvedők számára igen veszélyes lehet, de árthat az egészségeseknek is.

A betegszervezet képviselője szerint az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium, illetve az irányítása alá tartozó rendőrség döntéshozatali rendszerében olyan döntések születhettek, amelyek kimeríthetik a foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés fogalmát.

Az elnök közvetlenül a Legfőbb Ügyészséghez fordult, mert véleménye szerint a lehetséges tettesi körben akár mentelmi joggal rendelkező személy felelőssége is szóba jöhet, és a büntetőeljárásról szóló törvény szerint ilyen esetekben kizárólag az ügyészség végzi a nyomozást, illetve ezen belül közvádas bűncselekmény vagy szabálysértés miatt a legfőbb ügyész indítványozza a mentelmi jog felfüggesztését.

Az elnök szerint az érintettek és a mentőszolgálat megfelelő tájékoztatásának hiányában sérült a vegyi tömegoszlató anyagoknak kitett állampolgárok megfelelő egészségügyi ellátáshoz való joga is. Ezért kivizsgálandónak tartja a rendőrség és a mentőszolgálat együttműködése is.

A bevetett, de a közvélemény számára nem azonosított vegyi anyagok közül vannak, amelyek adott esetben súlyos mellékhatásokat okozhatnak, maradandó következményekkel járhatnak, más anyagok belégzése tüdővizenyőt okozhat, szembe kerülve akár maradandó homályos látást vagy a látás részleges elvesztését okozhatják.

Ezen adatok ismeretére a betegnek (akár tüntető, akár rendőr) is szüksége van. A bevetéseken hosszú ideje részt vett rendőrök nagy részének szeme is jellegzetesen bevörösödött volt, ami a rájuk is ható könnygáz következménye is lehetett - áll a közleményben.