Vágólapra másolva!
"Elkúrtad!" rigmussal és füttyel fogadták a térdelő Gyurcsány Ferencet a Felvonulási téri '56-os emlékmű avatásán. Az ünnepségen Sólyom László köztársasági elnök nem vett részt.
Vágólapra másolva!

Az 1956. október 23-án ledöntött Sztálin szobor helyén álló műalkotást a Himnusz hangjaira leplezték a forradalom és szabadságharc központi emlékművét hétfőn este Budapesten a Felvonulási téren, amelyet ezentúl Ötvenhatosok terének hívnak. Az emlékmű avatása előtt, 19 óra 56 perckor 56-szor kondították meg a mellette felállított harangot, és egyetemisták olvasták fel a 228 kivégzett nevét.

Az avatási ünnepségen Gyurcsány Ferenc miniszterelnök térdre ereszkedett, és majd félpercig mozdulatlan maradt, mielőtt virágot helyezett volna el az emlékműnél. A tüntető tömeg füttyel és "Elkúrtad!" kiabálással fejezte ki nemtetszését.

Az MTI tudósítójának jelentése szerint a Felvonulási tér Hősök tere felőli részén 200-300 ember gyűlt össze, akik folyamatosan sípszóval, fújolással, kormányt gyalázó bekiabálásokkal fejezik ki elégedetlenségüket. Sok motoros is megjelent, akik folyamatos motorberregéssel jelezték nemtetszésüket.

Gyurcsány Ferenccel szemben tiltakozott több állami kitüntetett is vasárnap. Több egykori '56-os forradalmár nem nyújtott neki kezet az átadáson, és akadt olyan is, aki félrerántotta kezét.

Sólyom László köztársasági elnök biztonsági okokból nem vett részt az az emlékmű avatásán. Weber Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal sajtófőnöke az [origo] érdeklődésére közölte, az államfő hivatalát a nap folyamán a kormány tájékoztatta a fővárosban kialakult helyzetről. Sólyom egyébként még múlt héten azt kérte Petrétei József rendészeti minisztertől, hogy folyamatosan tájékoztassák a Kossuth téri tüntetőkkel kapcsolatos helyzetről, végül azonban a rendőrség semmilyen értesítést nem adott neki még a reggeli órákban sem.

Garamvölgyi László, az Országos Rendőrfőkapitányság szóvivője este az MTI-nek elmondta, hogy a rendőrség Sólyom Lászlónak és Gyurcsány Ferencnek egyaránt azt javasolta, hogy a kialakult helyzetre tekintettel ne vegyenek részt az emlékmű avatásán. Ugyanakkor biztosították őket arról, hogy ha mégis a részvétel mellett döntenek, a Köztársasági Őrezred biztosítani tudja a védelmüket.

[origo] / MTI