Havi kétszázezret hozhat a vizitdíj az orvosnak

Vágólapra másolva!
Pénzügyileg is érdekeltté tennék az orvosokat a vizitdíj beszedésében - írja a Népszabadság. Aki nem szedi be, annak csökkenhet a bevétele. Kalkulációk szerint havi szinten 200 ezer forinthoz jutna például egy-egy háziorvosi praxis a 300 forintos díjakból.
Vágólapra másolva!

Akár tíz százalékkal csökkenhet a praxis, illetve az intézmény bevétele, ha az orvosok nem kérik el a betegektől a 300 forintos vizitdíjat. Így tennék érdekeltté az orvosokat a díj beszedésében - írja a Népszabadság. A lap szerint a vizitdíjról szóló törvény végrehajtási rendelettervezetében van egy erre vonatkozó kitétel, ami egyben arról is rendelkezik, hogy a rászorulóknak járó kedvezményt hogyan egészíti ki az OEP.

A vizitdíjjal kapcsolatban ugyanakkor még soka bizonytalanság, így beszedésének technikai részleteivel kapcsolatban. Kérdéses például, hogy miképp tennék lehetővé a bankkártyás fizetést, ha a rendelőkben nincs kártyaolvasó, miként ellenőrzik, hogy melyik beteg érte el a maximumösszeget (a tervezet szerint egy évben összesen legfeljebb 15 ezer forintot fizethet ki vizitdíjként egy beteg), és azt sem tudni, hogy a szociálisan rászorulóknak (akiknek csak 100 fortintot kell majd fizetniük alkalmanként) adott kedvezményt hogyan, milyen forrásból kompenzálják. A tervek szerint eleve nem kellene fizetniük a hat éven aluli gyerekeknek, a szűrésre jelentkezőknek, a katasztrófa-egészségügyi ellátáshoz jutóknak, terheseknek, a szülő nőknek.

Az ugyanakkor biztosnak tűnik, hogy egy-egy háziorvosi praxis havonta 200 ezer forinthoz juthat a díjból. Egy a lapnak nyilatkozó háziorvos, Komáromi Zoltán szerint egy átlagos háziorvosi körzetben évente 10-12 ezer orvos-beteg találkozás történik, ennek alapján kalkulálta a havi 200 ezret.

A törvénytervezet szerint minden orvos-beteg találkozáskor 300 forintot fizet a beteg. Ezt évente maximum hússzor, illetve összesen 15 ezer forintig kell leróniuk. A szaktárca szerint a vizitdíjból remélt 30 milliárdnak a hatoda juthat a kórházaknak - derül ki a Népszabadság írásából.