Ködben is vadásznak a sztrádán bliccelőkre

Vágólapra másolva!
Tizenhárom sárga Opel Corsába szerelt speciális kamera figyeli majd a hazai autópályákon közlekedők rendszámát, hogy így szűrjék ki a sztrádamatricát nem vásárló bliccelőket. Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. új készülékei már éjszaka, ködben vagy hóesésben is felismerik a rendszámot.
Vágólapra másolva!

Október végétől használja az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Zrt. azt a 13 darab, autóba telepíthető mobil rendszámleolvasó készüléket, amely már nagy sebességnél, valamint rossz látási viszonyok között, éjszaka, esőben, sűrű hóesésben vagy éppen ködben is felismeri az autók rendszámát. Az új kamerák 38 millió forintba kerülnek.

Kérdésünkre, hogy ezek szerint eddig nem tudták mindig ellenőrizni a matrica használatát, Winkler-Virág András, az ÁAK Zrt. kommunikációs vezetője azt mondta, hogy eddig is le tudták olvasni, "csak kevesebb volt az értékelhető fotó".

Az új kamerákat az Autópálya Kezelő tizenhárom sárga, "Matricakontroll" feliratú Opel Corsájába szerelik majd be. Emellett jelenleg az autópályákon hét helyen vannak a társaságnak fix rendszámleolvasó kamerái, az autópályák feletti felüljárók szélére helyezve. Az M7-esen 3 helyen, míg az M1-es és M3-as sztrádán 2-2 helyen.

Helyenként akár 14 kamera is szolgálja az autópályadíj megfizetésének ellenőrzését: sávonként 2-2, a leállósáv felett 1 kamerát helyeztek el.

Az ÁAK szerint az új mobil kamerás rendszámleolvasók tovább növelik majd az autópályadíj-ellenőrzések hatékonyságát. Ugyanis a jogosulatlan úthasználók aránya az idei első félévben mintegy 3-3,5 százalékra csökkent a 2005-ben tapasztalt 4-4,5 százalékról.

Winkler-Virág András elmondta, hogy bíznak "a suttogó propagandában", vagyis abban, hogy az új készülék hire még több embert vesz rá arra, hogy ne blicceljen, vásárolja meg "az európai összehasonlításban nem drága" matricát.