Csodagyerekből lett az új cigányvajda

Vágólapra másolva!
Egy limuzin, 12 hintó és mintegy száz cigánylány felvonulásával kezdődik október 28-án az országos cigányvajda-avató ünnepség. Az egykor csodagyereknek tartott Kállai Csabát már megválasztották korábban vajdává, a Fradi csarnokában csak a hivatalos avatás van hátra.
Vágólapra másolva!
Romapage.huhttp://www.romapage.hu

A cigányság Kállai Csabát, Újszász Város Cigány Kisebbségi Önkormányzatának elnökét választotta országos vajdának. Kállait már születésekor csodagyerekként tartották számon a cigányság körében, mert két foggal és burokban született, ami azt jelenti, hogy egész életében szerencsés lesz. Mint azt a csütörtöki bemutatkozó sajtótájékoztatón elmondta: a cigányság sorsa mindig foglalkoztatta, legjobb tudása szerint igyekezett érdekeiket képviselni. Az országos vajda elsőként arra kérte az október 23-i évforduló ünnepségein részt vevő roma közösséget, hogy méltósággal ünnepeljen.

Országosan elismert cigány művészek és közismert roma emberek határozták el még tavaly, hogy a cigány kultúrát és hagyományt újra kell éleszteni, amihez összefogásra van szükség. Úgy gondolták, ez a mára már majdnem elfeledett vajda-rendszer visszaállításával lehetséges, ezért 150 év után ismét cigányvajdát választottak Magyarországon. Ezután már csak a hivatalos avatási ceremóniára kerül sor a hónap végén.

A sajtótájékoztatón részt vett Kállai Kiss Ernő Kossuth-és Liszt-díjas klarinétművész, aki méltatta az új vajdát - aki egyébként csak névrokona -, és kiemelte: az avató ünnepség politikamentes lesz. A rendezvényen ő is részt vesz fiával, ifj. Kállai Kiss Ernő világhírű prímással, annak zenekarával és Bangó Margit Kossuth-díjas művésznővel egyetemben. Az avatásról Rostás-Farkas György, az esemény házigazdája elmondta: rendőri kísérettel hatalmas karaván indul el a budapesti belvárosból délután kettő órakor, benne egy limuzin, 12 lovas hintó és mintegy száz, virágszirmokat hintő cigány lány. A pontos útvonal terve még egyeztetés alatt áll.

Az avatóünnepség, amelyet a népligeti FTC-csarnokban este öt órai kezdettel tartanak, a cigány és magyar himnusszal kezdődik, majd magyar, cigány, indiai és európai zászlófelhúzással folytatódik. Ezután egy pap ősi cigány szokás szerint felszenteli a helyszínt, a zászlókat, és áldását adja a jelenlévőkre.

A vajdaavatás is cigány szokások szerint történik majd, ültetnek egy fiatal fát, amelyhez minden évben elzarándokolnak a cigányok világnapján. Az eseményen ökörsülttel, grillezett húsokkal, marhalábszárból készült ínyencségekkel, csülök-és pincepörkölttel, töltött káposztával és borkülönlegességekkel várják a vendégeket. A műsort hajnalig tartó tánc és mulatság zárja. A rendezvényre mintegy 3 ezer embert várnak.