Tamás Gáspár Miklós válaszolt a Kossuth téri tüntetőknek

Vágólapra másolva!
Politikailag szinte semmiben sem értünk egyet (...) de magától értetődik, hogy jogaitokat senkinek se szabad csorbítania - írta Tamás Gáspár Miklós filozófus kedden a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 ügyvivőjének, Molnár Tamásnak címzett nyílt levelében.
Vágólapra másolva!

A filozófus a hvg.hu internetes portálon közzétett levélben válaszolt a Kossuth téri tüntetőknek, akik október 11-én ugyancsak nyílt levélben fordultak az egykori demokratikus ellenzék vezetőihez, Kis Jánoshoz, Tamás Gáspár Miklóshoz és Kőszeg Ferenchez.

A levélben arra kérték a címzetteket, hogy "a sajtó nyilvánosságán keresztül ítéljék el a nyílt kommunista restauráció fenyegetését, valamint a rendőri, bírói túlkapásokat és az értelmetlen erőszakot", valamint hogy "a hazai és a nemzetközi kapcsolataik felhasználásával tegyenek meg mindent erkölcsi forradalmunk fiatal tagjainak kiszabadítása érdekében".

A filozófus válaszában azt írja a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 ügyvivőjének: "politikailag szinte semmiben sem értünk egyet, kedves Tamás - hiszen én a homlokegyenest ellenkező oldalról helytelenítem a hivatalban lévő kormány politikáját - , de magától értetődik, hogy jogaitokat senkinek se szabad csorbítania. Ez akkor is igaz, ha ti ezeket a jogokat magatok se tartjátok tiszteletben".

Tamás Gáspár Miklós hangsúlyozza: a zsidónak vélt tisztségviselők és a kiirtandó újságírók listája, a nem éppen emberjogi mozgalmakat idéző Árpád-sávos zászlók hátterében különösen csöng "az erkölcsi forradalom" szava, amelyet használsz, kedves Tamás. Az is roppantul helytelen, hogy a bajtársaitok ügyében eljáró ügyészek és bírák nevét, címét, telefonszámát kikutattátok és közzétettétek.

"Természetesen lehet, hogy neked személyesen mindebben az égvilágon semmi részed nincs, de itt az alkalom, hogy - ha akarod - most elítéld az ilyesmit" - tette hozzá Tamás Gáspár Miklós.