Rogán pazarlással vádolja elődjét

Vágólapra másolva!
Lipótváros új polgármestere, a fideszes Rogán Antal hétfői sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a kerület előző, MSZP-s vezetője pazarolt és adósságokat halmozott fel. A szocialisták helyi szervezete szerint ugyanakkor éppen a Fidesz miatt került sokba a kerület működtetése. Rogán hétfőn közölte azt is: vizsgálatot indít Pásztor Tibor, a kerületi szocialista frakcióvezető ügyében, mivel állítása szerint Pásztor az elmúlt években alacsony bérű önkormányzati szociális bérlakásban lakhatott. 
Vágólapra másolva!

Rogán Antal, az V. kerület új, fideszes polgármestere szerint minden idők legpazarlóbb önkormányzatát működtette az elmúlt évben elődje, az MSZP-s Steiner Pál. Rogán és a szintén fideszes Puskás András alpolgármester hétfői sajtótájékoztatójukon elmondták: a képviselő-testület fenntartása 188 millió, míg a felügyelőbizottságok működtetése 248 millió forintba került évente. Ezután kijelentették: szakítani kívánnak az eddigi pazarló rendszerrel.

A fideszes politikusok állítása szerint a "szocialista örökség", a kerület felhalmozott adóssága 10 milliárd forint, ebből 5,5 milliárd forint az utóbbi egy évben keletkezett. Rogán megemlítette azt is, hogy az önkormányzat gazdasági társaságainak átvilágításáról legkorábban 30 nap múlva kapnak képet.

A két politikus több, hatalmas iratkupac mögött beszélt az újságíróknak a hivatalban végzett "gyorsmérleg" eredményéről. Közlésük szerint a felhalmozott iratok amiatt keletkeztek, hogy Steiner Pál az utolsó hetekben nem írta alá a dokumentumokat, köztük több adásvételi szerződést sem. Rogán Antal közjegyzői okmány kiadását kérte, hogy ezeket az előző polgármester nevére szóló iratokat mielőbb aláírhassa. Az okmány árának kifizetésére egyébként felszólította Steiner Pált arra hivatkozva, hogy erre a kiadásra az ő hibája miatt kényszerül.

Rogán Antal arról is beszélt, hogy vizsgálatot indít a szociális bérlakások kiadásának ügyében, ugyanis úgy tudja: a helyi MSZP-frakció vezetője, Pásztor Tibor havi négyezer forintért kaphatott lakást a kerülettől, miközben havi illetménye meghaladta a félmillió forintot.

Az MTI telefonon megkereste Pásztor Tibort, azt mondta: az elmúlt négy év politikai kényszerének következtében és éppen a Fidesz miatt került ennyibe a kerület működtetése, ugyanis a jobboldalnak négy évig többsége volt a testületben. Példaként említette, hogy két ízben is javaslatot tettek a felügyelőbizottsági kifizetések csökkentésére, de ezt elutasították.

Pásztor szerint a kerület adóssága "éppen egy nullával kevesebb", mint amit Rogán Antal állított: nem tíz, hanem egy milliárd forint. A szocialista politikus közölte azt is, hogy a kerület az utolsó időkben elidegenítésekről is döntött, így végső soron "jelenleg az önkormányzat szaldója ötmilliárd forint" körül lehet.

Pásztor Tibor a szociális bérlakására vonatkozó állításokat nem cáfolta, ám megjegyezte, hogy az ingatlant még az előző fideszes polgármester idejében kapta bérbe. Mint mondta, ezt az ügyet a Fidesz akkor veszi elő, amikor le akarja járatni őt.